Ердоган: Блокираме план на НАТО, ако не признае заплахите срещу Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/7935840 www.24chasa.bg
Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: РОЙТЕРС

Турция ще се противопостави на плана на НАТО за защита на балтийските държави, ако Алиансът не признае групировките, срещу които Турция се бори, за терористични, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган днес, преди да отпътува за Лондон за срещата на НАТО, предаде Ройтерс.

"Ако нашите приятели в НАТО не признаят за терористични организации онези, които ние смятаме за терористични организации..., то ние ще застанем срещу всяка стъпка, която бъде направена там", предупреди турският президент, предава БТА.

Ердоган заяви още в Анкара, че Турция очаква безрезервна подкрепа в борбата си срещу терористичните заплахи.

Както агенцията съобщи миналата седмица, Турция е блокирала предложение на НАТО за защита на балтийските държави и Полша, докато не получи пълна подкрепа за борбата си срещу сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН). Според публикации в турските медии Анкара не е подкрепила документа, тъй като няколко държави са блокирали друг план, в който СЗН са упоменати като заплаха за националната сигурност на Турция. Начело на тези държави според турския печат са били САЩ.

Вчера турски източник от сигурността заяви пред Ройтерс, че Турция не изнудва НАТО с отхвърлянето на плана за защита на балтийските държави и Полша. "НАТО е институция, в която Турция има пълни права на вето, политически и военно, и има процедури тук", каза източникът. "Няма подобно нещо като изнудване от страна на Турция - подобно изявление е неприемливо", добави той.

Турция, Франция, Германия и Великобритания ще имат отделна среща покрай срещата на върха на НАТО. По думите на Ердоган те ще обсъдят преди всичко плановете на Турция да установи зона за сигурност в Североизточна Сирия, които към момента срещат критиките на европейските съюзници на Анкара.

Отделно Турция има спор с Гърция и Кипър за правата върху природните ресурси в Източното Средиземноморие. Ердоган каза, че ще се срещне с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в Лондон.

Анкара разглежда СЗН като терористична организация, свързана с нелегалната Кюрдска работническа партия (ПКК), но тези сили са подкрепяни от Запада като съюзник в борбата срещу групировката "Ислямска държава". На 9 октомври Турция предприе операция "Извор на мира" в Североизточна Сирия срещу СЗН.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обеща да даде моментален отговор на всякакви стъпки на Гърция, които може да предприеме в знак на протест срещу споразуменията между Анкара и Либия за морските зони, предаде ТАСС.

Ердоган говори на пресконференция в Анкара преди да замине за Лондон, където днес и утре ще се състои среща на високо равнище на НАТО.

Гърция може да предприеме действия, но и ние имаме такова право. Ако е необходимо, ще отговорим моментално, каза президентът на Турция.

Не е изключено Атина да инициира дискусия в НАТО относно законността на турско-либийските споразумения, в частност по отношение на морските граници, за които спорят Гърция и Турция, отбелязва ТАСС.

Доколкото виждам Либия може отзове посланика си от Атина, каза Ердоган.

Външното министерство на Гърция обяви, че либийският посланик може да бъде обявен за персона нон грата, припомня ТАСС.

Турският президент съобщи днес още, че гръцкият премиер Кириакос Мицотакис е поискал среща с турската страна в Лондон в рамките на срещата на върха на НАТО.

Разбира се, ще обсъдим с него всички тези въпроси. Искам обаче всички да знаят, че всякакви тристранни действия на Гърция, Египет и "Южен Кипър" никак няма да повлияят на нашите стъпки по отношение на Либия. Тъй като сме сключили писмено споразумение с нея, каза Ердоган.

В края на ноември Турция и международно признатото правителство на националното съгласие на Либия подписаха споразумението за зоните на морска юрисдикция.

Подписването на документа предизвика остра реакция от страна на Гърция. Атина възрази срещу споразумението, окачествявайки го като сериозно нарушаване на международното право.