Опозицията скочи на Сачева заради Истанбулската конвенция (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7936273 www.24chasa.bg
Деница Сачева СНИМКА: Румяна Тонева

Остър дебат и скандал се разрази в парламента около избора на Деница Сачева за нов социален министър след оставката на Бисер Петков. Кандидатурата й бе представена в пленарната зала от вицепремиера Томислав Дончев.

Първи срещу избора на Сачева скочиха от "Атака". Десислав Чуколов обяви, че е имало сутринта "бутафорен" коалиционен съвет и попита защо такъв не бе направен, когато бе свален Волен Сидеров като шеф на групата на ОП.

Не чухме зад какво застава новия министър, за какво се бори. Каква е позицията й за закона за социалните услуги, за Истанбулската конвенция, попита Чуколов. Той обяви, че "Атака" ще е против, но ако Сачева обещае да отмени закона, ще променят мнението си.

Корнелия Нинова
Корнелия Нинова

От БСП определиха смяната на министъра като "сериозен симптом за блокаж на управленски системи" и обявиха, че няма да подкрепят новия министър. Кариерата на Сачева е белязана със скандали, свързани с т.нар джендър идеология, обяви Драгомир Стойнев и даде пример с Истанбулската конвенция. Със Сачева джендър идеологията отново се връща на политическото поле, каза той. Причината са нейни политики и изказвания като зам.-министър на образованието, тя бе пуснала и анкети сред децата, които също предизвикаха скандал около джендър темата.

Опозицията скочи на Сачева заради Истанбулската конвенция (Обновена)

Червените критикуваха политиката на правителството в много сфери и поискаха да чуят от премиера Бойко Борисов мотивите за отстраняването на Петков.

Валери Симеонов
Валери Симеонов

Не толкова политиката, колкото животът ме е научил, че някой говори силно и вика, когато няма какво да каже, отвърна вицепремиерът Томислав Дончев.

Опозицията скочи на Сачева заради Истанбулската конвенция (Обновена)

Бисер Петков е професионалист, но социалната политика не се чертае от него, а от управляващата коалиция и от премиера във основа дали това, което вижда от джипката, му харесва или не. Нямам сантименти към Петков, защото, въпроки че е професионалист, се е съгласил да стане министър в правителство, което няма визия в социалната политика, коментира Георги Гьоков.

ДПС първо се обяви против процедурата по включване на точката в дневния ред с обяснението, че това е в нарушение на правилника. След това заяви, че няма да подкрепи новия министър. Кой от проблемите в социалната политика решава тази кадрова промяна, попита шефът на социалната комисия Хасан Адемов.

Бисер Петков е човек с изключително висока експертна експертиза и никой не оспорва това, каза Адемов и даде примери, с които да докаже, че забавянето на реформата не е по вина на Петков, коментирайки темите за ТЕЛК, за втората пенсия. Петков говореше на експертен език, беше абсолютно диалогичен със социалните партньори, с майките, но не намери подкрепа след колегите си в правителството, допълни Адемов. И обясни, че смяната на министър на принципа "стани да седна" няма да реши нито един от въпросите в социалната сфера.

Повърхностно и дребнаво изказване, стана в отговор лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Според него смяната на един министър с друг била естествена. Симеонов даде добра оценка за работата на Петков.

Имам чувството, че присъствам не на избор на министър, а на папа, каза Симеонов. Защо е този негативизъм - един министър е част от правителство и коалиция и като такъв трябва да изпълнява програмата, попита той. Чак такива мащабни вселенски злодейства като Дърт Вейдър не може да прави, не може да сте убедени чак толкова, че тази госпожа няма да се справи. Тя ще е министър и ще изпълнява програмата, решенията, които се вземат в коалицията. Няма да има никакви залитания, увери Симеонов БСП и ДПС. Той обяви, че патриотите са дйржавно отговорна политическа сила. А като пример, че Сачева няма как да не е патриот, той даде пример с баща й и неговата книга "Българите са в основата на човешката цивилизация". Той призова да се даде възможност на новия министър да работи, пък след 100 дни можело да се направи анализ на работата й.

Никой в тази зала няма монопол върху патриотизма, всички сме българи и работим за България, няма значение кой как го прави, скочи Крум Зарков от БСП.

Стоян Мирчев определи Сачева като "протеже на Иван Костов", а в отговор Симеонов обяви, че такова е и Корнелия Нинова.

Соцлидерката му отвърна, че за подобна реплика е осъдила Бойко Борисов и отново заяви, че никога не е била в СДС и до Костов.

За пореден път днес правителството казва, че парламентът е нищо за него. Три правителства поред Борисов руши институциите в България и унижава парламентаризма, заяви Нинова.

Тя критикува, че няма никакви мотиви за смяната. Единственото са думите на премиера, че никой министрите не иска да работи с Петков. По-страшно от високия тон в политиката е мълчанието. Вече час и половина мълчите, критикува Нинова. И поиска от парламентарната шефка Цвета Караянчева да накара всеки от присъстващите в пленарната зала министри да запознае депутатите защо не иска и не може да работи с Бисер Петков.

От 19 министри това е 8-ата промяна в това правителство - почти половината кабинет се превъртя. Повечето промени бяха заради некомпетентност или съмнения за корупция. Сменяте министрите като носни кърпи, защото така отпушвате напрежението с бушони, за да не стигне проблемът до първия, каза Нинова. Тя отново критикува Сачева, че като зам.-министър на образованието е въвеждала джендър идеология.

Когато през 2007 г. ви отстраниха, никой не излезе да обясни от тази трибуна защо Станишев поиска вашето отстраняване заради корупция, скочи в отговор Лъчезар Иванов от ГЕРБ. И попита Нинова като шеф на социалната комисия през 2013 г. каква следа е оставила в социалната политика.

Четете ге тези съдебни решения - имам решение на съда, че не съм уволнявана за корупция, че съм невинна по този казус, отвърна Нинова.

Правителството на ГЕРБ и Борисов се стреми с нови министри да подобри управлението си, за да имаме четвърти мандат, категоричен бе още Лъчезар Иванов. Ще управляваме още много мандати, докато успеете да създавате мостове, г-жо Нинова, обърна се към нея Иванов и честити рождения ден на ГЕРБ.

Тома Биков пък напомни на Нинова, че преди два месеца ГЕРБ са подкрепили промени на БСП в комисиите, но това не е променило работата

12 часа спорихте дали начело на евролистата ви да е Елена Йончева или Станишев. Накрая и двамата отидоха в Европарламента и гласуваха "за" Истанбулската конвенция с "въздържал се". Защото този вот там е "за".

Шефката на образователната комисия Милена Дамянова обяви, че Сачева няма как да промени сама учебна програма, която се изготвя от експерти и учители. Тя обясни, че ГЕРБ не са събирали подписи за Истанбулската конвенция.

Не събирахте подписи, а правителството ви я прие, отвърна Нинова. Тя отново обяви, че историята се подменя в уроците, че се вкарва джендър идеология в училището, срещу което са протестирали родители. Спрете да обаждате хората, не им отнемайки правото да изразяват свободно различно мнение и да протестират, тази диктатура няма край, обяви още соцлидерката.

Убеден съм, че премиерът не е поискал оставката ей така, какви са аргументите, попита пък зам.-шефът на ПГ на ДПС Йордан Цонев.