Двойно повече дела за корупция по високите етажи на властта

https://www.24chasa.bg/novini/article/7936638 www.24chasa.bg
Пламен Панайотов СНИМКА: Ана Михова

През 2019 те са 50, а през 2018 - 25

Увеличават се делата за корупция по високите етажи на властта, които се гледат от Специализирания наказателен съд. През 2018 г. те са били 25, а през тази вече са 50. Това съобщи съдия Пламен Панайотов, който е зам.-шеф на съда на семинар, посветен на антикорупцията и отнемането на незаконно придобитото имущество.

От края на 2017 г. делата за безстопанственост, престъпление по служба, подкуп срещу министри, техните заместници, кметове и областни управители се гледат от спецсъда.

"Голяма част от тези, които постъпиха в края на 2017 г.,са приключили на първа, а някои и на втора инстанция", уточни съдия Панайотов. Някои от тях вече били стигнали до Върховния касационен съд (ВКС).

Практиката показала, че процесите, които са с по-малък брой подсъдими, в специализирания съд приключват максимум до 6 месеца.

"Това, което може да се каже от анализа за двете години е, че делата за корупция по-високите етажи на властта, се разглеждат в сравнително кратки срокове, бързо приключват, като има и случаи, при които постановените присъди не се обжалват пред втората инстанция", посочи съдия Панайотов.

Той уточни, че в тези случаи споразуменията били изключение. Процесите приключвали по общия ред, но имало и такива, които се гледат по т.нар. съкратено съдебно следствие, когато не се разпитват всички свидетели или пък се признават изцяло фактите по обвинителния акт, което също било гаранция за бързина.

Съдиите от спецсъда обаче били на мнение, че се налагат бързи промени в сроковете за разглеждане на делата. Съдия Панайотов даде пример с Великобритания, където един процес се насрочва за 10 или 20 последователни дни, и приключва. У нас това обаче напрактика било непостижима цел, защото по повечето дела в специализирания съд се явявали едни и същи адвокати, а ангажираността им водела до отлагане. Назначаването на резервни защитници имало дисциплиниращ ефект.

Друг проблем, с който се сблъсквали магистратите, които работят по корупционни престъпления бил, че делата за безстопанственост и престъпление по служба срещу министри, заместниците им, кметове, трудно се доказвали. Причината - текстовете в закона са архаични и писани за друго време. При престъплението по служба трябва да се търси специалната цел, което още повече затруднявало разследващте.

От началото на годината в специализирания съд са постъпили около 3000 искания за използването на Специални разузнавателни средства. Основно те се прилагат по делата срещу престъпни групи. След създаването на КПКОНПИ в този и вид комисията също прави искания за СРС.

"Има обаче една слабост. В момента, в който започнат да използват СРС, разследващите органи стават мързеливи и не си дават сметка, че то е краен способ", посочи съдия Панайотов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

След доцент Деси Бакърджиева става професор Лили АНГЕЛОВА снимки: Пламен КОДРОВ Над 200 симпатични и пищящи фенки на Наум Шопов-младши дойдоха на прожекцията на сериала "Откраднат живот" в столично кино, видя "България Днес". "По-полека, една след друга", радваха се фотографите на интереса, който предизвика синът на Христо Шопов

Служители на почистващите фирми в София миха вчера булеварди и улици. Общо 788 дка улици са измити за първите два месеца на годината в София. По-топлата зима позволява общината да предприеме подобни действия, които са част от мерките за по-чист въздух. През януари машинно са измити 406 дка улици, а до 17 февруари - още 382 дка

Той може да е озвучавал най-известния скъперник на света - Ебенизър Скрудж, но не пести пари да празнува щедро с приятели рождения си ден. С тези мисли как да прекара празника си навръх 3 март топпапараците на "България Днес" изловиха театралната звезда Георги Новаков. Дългогодишният глас зад кадър се разхождаше умислен по улиците и умуваше как да