КНСБ изразява съжаление за оставката Бисер Петков

https://www.24chasa.bg/novini/article/7936970 www.24chasa.bg
Бисер Петков

Ръководството на КНСБ изразява своето дълбоко съжаление за решението да бъде освободен досегашният министър Бисер Петков, който за синдиката беше един отговорен, диалогичен и много професионално подготвен в сферата, която ръководи. Това се посочва в позиция на КНСБ във връзка със смяната на ръководството на Министерството на труда и социалната политика, изпратена от пресцентъра на синдиката.

Конфедерацията изразява своята благодарност към Бисер Петков за "съдържателното социално сътрудничество, уважителното отношение към ангажиментите и отговорностите на Синдиката като защитник на интересите на работеща България и за всичко, което беше постигнато във времето на неговото управление", се отбелязва още в позицията.

Ръководството на КНСБ желае на Петков здраве и много успехи и удовлетворение в бъдещото му поприще и се надява, че със своята експертиза той ще продължи да бъде полезен на обществения дебат по въпроси със социален характер.

"Съставът на Министерския съвет е естествен прерогатив на министър-председателя, който е в правото си да подбира хората, на които ще разчита в изпълнението на политическата програма на управляващите. Но статутът на министър на труда е особена позиция, за която добрият тон, взаимно уважение и духът на партньорство, по дълбокото убеждение на Конфедерацията, налагат и предварителни консултации и изслушване на представителните социални партньори, доколкото и те имат определени отговорности в социалната сфера", посочват още от синдиката.

Конфедерацията на независимите синдикати посреща с надежда, претенции и големи очаквания новоизбрания министър на труда и социалната политика Деница Сачева и пожелава на нея и на целия екип на МТСП успех.

По традиция КНСБ ще продължи да работи усърдно с целия си експертен потенциал и с присъщата си критичност на лоялен социален партньор за разрешаването на останалите неотложни проблеми в социалната сфера - довеждане на законовите промени по т.н. фаза на изплащане във втория стълб на пенсионната система докрай, продължаване работата по механизма за определяне на МРЗ за страната, както и подготовка за въвеждане на очакваната Директива за европейски минимални работни заплати и стимулиране на колективното договаряне, се отбелязва в позицията.

КНСБ ще настоява да се ускори работата по темите, които не получиха достатъчно развитие, но са изключително важни за правата на хората. Такива се неотложните промени в Кодекса на труда, които са свързани със празнотите в регулирането на заплащането на труда, колективното трудово договаряне и превръщането на минималните осигурителни прагове в минимални работни заплати в съответните сектори и браншове, се посочва още в позицията по актуалната тема.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гаджето на вратаря на "Бешикташ" Лорис Кариус - София Томала, определено си пада по нестандартните начинания. Няма как иначе да се обясни новата инвестиция на моделката. Тя реши да вложи пари в компания, която доставя строителни материали. И набързо спести един разход на фирмата - за рекламно лице. София сама застана пред фотообективите за

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на

Светофар падна на кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" вчера сутринта. Няма пострадали. Столична община потвърди за инцидента. Не са ясни причините за срутването на светофарната уредба. Движението по натовареното кръстовище не бе засегнато, а пораженията бяха отстранени в рамките на деня.