ЕК засега не вижда повод да задейства чл. 7 срещу Чехия или Малта

https://www.24chasa.bg/novini/article/7937087 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Европейската комисия засега продължава процедурите и диалога, предприети с властите в Чехия и Малта по въпроса с върховенството на закона. Това съобщиха говорители на ЕК в отговор на въпрос дали комисията не отчита постоянни недостатъци по отношение на законността в тези две страни и не възнамерява да задейства чл. 7 от договора за ЕС, предава БТА.

Говорителите отбелязаха, че в институциите на ЕС има приемственост и смяната на ръководствата им няма да доведе до различен подход. ЕК ще продължи стъпките, предприети спрямо Чехия, докато процедурата приключи. Процесът продължава и засега се движи в обичайното си русло, добавиха говорителите. Те вчера потвърдиха, че проверката срещу чешкия премиер Андрей Бабиш е приключила, без да опровергават съобщенията, че той е уличен в конфликт на интереси.

По въпроса с Малта бе съобщено, че вчера зам.-председателят на ЕК Вера Юрова е разговаряла с малтийския правосъден министър Оуен Боничи. Тя е изразила загриженост и е настояла разследването на покушението срещу журналиста Дафне Галиция да приключи без политическа намеса. Според Юрова остава още работа по изпълнението на препоръките на ЕК, свързани с този случай. Говорителят добави, че "засега сме тук", попитан дали проблемът с Малта не е постоянен и не налага задействането на чл. 7 за лишаване на страната от право на глас в общностните институции.

Съветът на ЕС съобщи по-рано днес, че следващата седмица предстои ново заседание по процедурата по чл. 7, задействана срещу Унгария и Полша. Предвижда се министрите да се запознаят с хода на преговорите с Варшава и да изслушат изложение от страна на Будапеща. /