Вълчев за резултатите от PISA: Системата ни не превръща знанията в умения

https://www.24chasa.bg/novini/article/7938142 www.24chasa.bg
Красимир Вълчев СНИМКА: Архив

"Функционалната грамотност изисква осмисляне на информация, боравене с информация. Самият тест е настроен да мери в много по-голяма степен умение", каза министърът на образованието Красимир Вълчев за резултатите от международния тест за функционална грамотност PISA в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви

Pisa мери умения, нашата система не успява да трансформира нашите знания в умения. Тепърва се променят изпитните формати. Учениците учат това, за което очакват да ги изпитат, каза още Вълчев.

От 6 до 9 години са нужни за реформата в образованието, за да се видят резултати. Затова и не очакваме подобрение в следващите резултати при теста на Pisa през 2021 г., допълни още Вълчев.

Имали сме години с по-слаби резултати. Не следва да драматизираме ниските резултати. Това, което трябва да правим, е да преминем през методите на образование. Учителите трябва да карат учениците да анализират, а не да наизустяват. Ако знанията не се трансформират в умения, всичко се забравя, каза Вълчев. 

Всеки учи много повече извън училище, затова е необходимо да се мотивира ученикът за знание. Традиционната система е децата да знаят всичко по учебник. Вече се опитваме да приложим методи на учене, които помагат на ученика да е активен и да изгради умения. Задвижили сме всички чаркове в системата, но още не сме достигнали тази инерция. По много дисциплини учителите нямат време да упражняват, да дискутират с учениците. Затова е важно да префокусираме цялата система, добави още той. 

Днес ни се връща това, че пестяхме от учителите последните десетилетия, коментира Вълчев по повод заплатите на учителите. Той отбеляза, че в страните с най-добри резултати на учениците – Естония и Финландия, заплатите на учителите са над средните за страната. По думите му обаче след увеличението на възнагражденията у нас, има повишен интерес към професията и педагогическото образование.

Убеден съм, че Деница Сачева ще се справи добре като министър на труда и социалната политика, отбеляза Вълчев. Преди да поеме поста на министър на труда и социалната политика днес, тя беше заместник - министър на образованието.

„Тя има много качества и широка компетентност. Със сигурност ще динамизира част от процесите в Министерството, защото тя е такъв човек“, посочи Вълчев.

По думите му тя има богат опит и е подготвена за тази работа.