Цацаров пред депутатите: 7% от служителите на КПКОНПИ борят корупцията, нужни са повече (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7938512 www.24chasa.bg
Кандидатурата на Сотир Цацаров беше представена от Емил Димитров-Ревизоро (вдясно). СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА

Кандидатът за председател на антикорупционната комисия поиска тя да се фокусира върху хората с реална власт, а не да пилее сили с проверка на имуществени декларации на общински чиновници от малки градове

“Само 7% от всички 482-ма служители на КПКОНПИ работят за противодействие на корупцията. Броят им трябва да бъде увеличен. Няма нужда от нови щатни бройки, има незаети такива. Затова трябва да се промени и правилникът за дейността на комисията, за да може да се реорганизира”. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров пред депутатите във вторник по време на изслушването му като кандидат за председател на КПКОНПИ. Той прочете акценти от концепцията си, която е публична от седмица, и отговори на въпросите на народни представители и на неправителствени организации.

Параграф 2 не работи, каза още Цацаров по време на дебата в комисията. Той има предвид хилядите, които са длъжни да подават декларации за имущество и конфликт на интереси. “Например ръководители на регионални звена на агенции, членове на управителни съвети на държавни предприятия, спортния тотализатор. Трябва прецизиране на категориите лица, които заемат висши държавни длъжности. Системата за проверка на всички тези декларации не работи”, каза Цацаров.

Допълнителните разпоредби към закона за КПКОНПИ задължават и всички общински съветници в страната да подават декларации. “Трябва работещ механизъм - поне тези в София, областните градове или големите градове”, каза Цацаров. Според него има и неравно третиране на хората, които подават декларации. Тези, които имат брак например, декларират всичко за съпругите или съпрузите си. Властниците, които съжителстват с партньор - също, но могат да пожелаят това да не бъде публикувано само с попълването на едно квадратче. А тези, които са във фактическа раздяла, нямат задължение да опишат имуществото на партньора, с когото са разведени или разделени например.

На въпрос от депутатите дали децата трябва да се обучават как да борят корупцията от малки, Цацаров отговори, че това не е необходимо. Идеята е на подалия оставка Пламен Георгиев,

“Децата в градините и малките класове трябва да се възпитават кое е добро и кое е зло. Няма нужда от профилирано антикорупционно обучение. Навремето имаше дисциплина “Морал и право”. Учеше се в 11 клас. Да не бъдем по-католици от папата”, каза Цацаров. Той

не отрича

свършеното от

комисията досега

и отговори с цифри за обезпечено и отнето имущество.

След това депутатката от БСП Кристина Сидорова прочете въпроси от “Правосъдие за всеки”. Един от тях беше дали е правен анализ на средствата, които КПКОНПИ “поглъща” от бюджета, и тези, които е върнала с дейността си.

“Въпросът е некоректен. Елементарното мерене колко комисията “поглъща” и колко отнема, не е коректно. КПКОНПИ се занимава с много други дейности освен отнемането на имуществото. Това не е търговска компания", заяви Цацаров. На друг въпрос от същото НПО дали комисията ще е инструмент за удари срещу неудобните и кой я е “приспал”, Цацаров отговори, че структурата е била дълго време без ръководител и ще направи всичко възможно по силите му да я направи работеща.

“Има хора, които имат интерес комисията да не работи. Това са същите тези, които атакуват и прокуратурата вече 7 г. Всеки, чието имущество е запорирано, всеки, който е обвинен и има запори, няма да бъде позитивно настроен към комисията”, каза Цацаров.

На въпрос дали ще запази Антон Славчев като негов заместник, Цацаров отговори, че ако бъде избран, той ще довърши мандата с настоящия състав на комисията и няма правомощия да назначава и уволнява членовете ѝ.

“Не е нормално председателят на комисията да се предлага от депутатите, а членовете - от председателя, след което да бъдат гласувани от парламента. Освен това

липсва изискване

за професионален

опит и стаж за

членовете на

комисията

Иска се само висше образование и 5 г. стаж”, изказа мнението си Цацаров. Според него КПКОНПИ трябва да се контролира освен от ресорната комисия, но и от тази по вътрешен ред и сигурност. Още веднъж заяви, че няма нужда от нови правомощия като това подчинените му да арестуват и да имат собствена техника за подслушване например.

Милко Недялков от БСП го попита как ще продължи да се бори със злоупотребите в здравеопазването и източването на стотици милиони, както стана ясно преди 2 г. Тогава Цацаров, бившият вътрешен министър Валентин Радев и на здравеопазването Николай Петров дадоха брифинг заради проблема - болница в болницата и ощетяването на държавните за сметка на частните.

“Имаше проверки, те показаха злоупотреби, има разследвания и дела, дори свален имунитет на народен представител. Причините са две - не се намери политическа воля да се спрат тези злоупотреби. Законът за лечебните заведения трябваше да се промени. Болниците не трябва да са търговски дружества. Не се намери и политическа воля да се забрани отдаването под наем на площи за нуждите на частни болници в държавните такива”, отговори Сотир Цацаров. От БСП попитаха главния прокурор и дали е запознат с техния законопроект за КПКОНПИ, който внесоха преди седмица. Той отговори, че го е чел, но не е съгласен с много от разпоредбите в него.

Цацаров разви и идеята от концепцията си за мониторинг на всички медии и самосезиране на комисията по материали в тях. Според него

няма да има

деление на

удобни и

неудобни медии,

от които да се ползва информация за корупция и конфликти на интереси, по които институцията да работи. Той каза, че чете много и всички медии и не ги дели на удобни и неудобни.

Опонентът Симеон Найденов

от “Воля” щял да напусне

партията, ако го изберат

Депутатът Симеон Найденов от “Воля” е вторият кандидат за председател на КПКОНПИ, когото комисията в парламента изслуша във вторник. 

69-годишният юрист е завършил право в Москва, работил е като следовател и адвокат, преди да стане народен представител и член на антикорупционната парламентарна комисия. Според концепцията му сега действащият закон за КПКОНПИ е добър и предвижда адекватни наказания. Нужни са обаче повече служители и по-добра координация с МВР, ДАНС и прокуратурата. По-добро заплащане на служителите, които ще борят корупцията и нови сгради са други акценти от концепцията му. На въпрос как ще е безпристрастен като член на партия “Воля”, той отговори, че дълги години е бил безпартиен и пак може да се върне към този режим, ако бъде избран за председател на КПКОНПИ. Той подкрепи много от тезите на Цацаров, но концепцията му беше само 5 страници.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който причини "проблем", докато са в сила правилата, наложени с въвеждането на карантина заради коронавируса. "Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги" - каза той

Президентът, премиерът, министрите, директорите, кметовете в Северна Македония ще получават минимална заплата от 14 500 денара (около 460 лв.) през следващите два месеца. За всички назначени членове на управителни и надзорни съвети няма да получават дивиденти, реши правителството в Скопие. Целта е в бюджета да останат средства за социални разходи

Държавите по целия свят предприемат безпрецедентни мерки, за да предотвратят разпространението на коронавируса, като се започне от крайностите, премине се през спокойствието и се стигне до креативното, пише BBC. Централноамериканската страна Панама, която има близо 1000 потвърдени случая, обяви строга карантина