Петър, който залови лудия насилник от влака, спаси и семейство от пожар (Обзор)

25-годишният ром задържа нападателя на 20-годишно момиче, а преди 2 дни е извел две жени, мъж и дете от горящо жилище

25-годишният Петър Бонев, който преди 10 дни спаси от смърт 20-годишно момиче във влака за Варна, е спасил и семейство от Пазарджик при пожар в апартамента им преди два дни.

Това съобщи пред “24 часа” самият Петър при награждаването му с почетен плакет, грамота и парична сума за проявеното геройство във влака от кмета на община Лесичово инж. Серьожа Лазаров.

Вече местните се шегуват със серийния спасител и му викат циганския Батман. Само за 10 дни той записа две героични доблестни постъпки.

В неделя Петър Бонев, жена му и негови близки отишли да хапнат пица в Пазарджик. Объркали пътя и докато карали по централна улица, той се оглеждал за пицария.

В този момент преминавали край жилищен блок и Петър видял да избухва пламък в стая на апартамент на първия етаж. Без да се двоуми, спрял колата, с помощта на братовчед си се покатерил на терасата и през отворената врата влязъл в кухнята на жилището.

“Вътре нямаше никой. От микровълнова печка излизаха пламъци, всичко беше в дим. Успях да угася печката с подръчни материали, полях и с вода”, разказва спасителят. Той тръгнал да търси собствениците на жилището и ги открил в една от стаите. Мъж, две жени и малко дете. “Извиних им се за нахлуването и им казах, че в апартамента им е имало пожар. Те въобще не бяха усетили. Влязоха в кухнята и се хванаха за главите”, разказва Петър. Веднага след това си тръгнал.

Той не знае кои

са хората,

които е спасил

Освен от кмета на община Лесичово Петър Бонев беше награден и от кметицата на родното му село Церово Таня Чеширова. Получи и парична награда от местна коалиция общински съветници и подаръци от децата на детската градина в село Боримечково, които са възхитени от подвига му.

“24 часа” първи го номинира за наградата “Достоен българин” за 2019 г. за първата му доблестна постъпка.

Петър Бонев спаси от сигурна смърт 20-годишната Виктория от Варна във влака Пловдив - Варна в нощта на 24 ноември. Момичето бе нападнато в купето от младеж с психични проблеми. За да се защити от нападателя си, Виктория вади нож, но насилникът ѝ го отнема и започва да я дупчи с него.

Като чул виковете, Петър Бонев,който пътувал с жена си и 15-месечното им бебе в същия вагон, веднага се притекъл на помощ.

Семейството било при неговите роднини в Церово и се прибирало към Стара Загора, където живее. В Пловдив изпуснали по-ранния влак и се качили на късния.

Влакът започнал да навлиза в гара Стара Загора и с жена му приготвяли багажа си за слизане, когато се чули викове “Помощ, помощ”. Петър се спуснал към купето, откъдето идвали виковете и видял 19-годишният Пламен да лежи върху момичето и да я дупчи с нож по тялото. Той дръпнал младежа от жертвата, с удари и ритници успял да го обезвреди.

Когато психично болният тръгнал да бяга, младият мъж също скочил от влака, настигнал го и го задържал до идването на полицията. Бонев изнесъл на ръце тежко раненото момиче до линейката на “Спешна помощ”. Животът на Виктория бил спасен.

Задържаният е освидетелстван с психиатрично заболяване. Петър

твърди, че не се

е уплашил, но

пред очите му

все още е мъжът

с нож в ръката,

който дупчи с острието безпомощната жена. Казва, че не се смята за герой. Направил всичко от човещина и смята, че трябва да има повече хора, които да я проявяват. Още не е ходил в болницата в Стара Загора, за да се запознае с момичето, което спасил.

Кметът на с. Церово Таня Чеширова описва Петър като скромен и работлив млад мъж, който е от изключително бедно семейство. Преди време се преселил в Стара Загора, откъдето е жената, с която живее.

Автор на статията

Любо Илков Любо Илков


Споделете статията

Четете още