Депутатите на косъм от бой за минималната пенсия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7938539 www.24chasa.bg

Предложението минималната пенсия да стане 300 лв. от 1 юли скара депутатите и прекъсна гласуването на бюджета на Държавното обществено осигуряване.от управляващите предлагат минималната пенсия да се вдигне на 250 лв.

То дойде от Кръстина Таскова от "Воля", която припомни, че това е обещание на "Обединените Патриоти". 

После предложението за 300 лв. дойде и от “Атака”. “Смешно ли ти е, Валери, на хората, които нямат 300 лв. не им е смешно”, обърна се Десислав Чуколов от “Атака” към лидера на НФСБ Валери Симеонов. И се закани да не мръдне от трибуната, докато не бъде подкрепено предложението. Поиска и поименно гласуване за размера на минималната пенсия. В крайна сметка, след като изтече времето му доброволно слезе от трибуната.

Малко по-късно Филип Попов от БСП също настоя за поименно гласуване на минималната пенсия. И започна разправия между депутати и представляващия пленарното заседание Емил Христов. Депутати скочиха около него и поискаха поименно гласуване. Христов обаче бе не отстъпи и на няколко пъти трябваше да обясни, че в процедура на гласуване не може да променен начина на гласуване. и в крайна сметка прекъсна заседанието.

Преди това от  ДПС  поискаха най-ниските пенсии да се вдигнат още от 1 януари, но и това бе отхвърлено.

БСП пък предложиха всички пенсии да се преизчислят с актуален осигурителен доход. Сред предложенията им бе и максималният осигурителен доход да стане 3900 лв.

“Ако продължавате да карате възрастните хора да живеят с тези пари, не знам докъде ще стигнете. Сигурно можеш да купуваш избори, но не можеш до безкрай. Защото по-силен от телевизора и парите по избори е хладилникът. Когато възрастният човек отвори хладилника и види, че няма нищо вътре, ще се принудите да преизчислите пенсиите”, заяви социалистът Георги Гьоков.

Предложението за преизчисляването на пенсиите ще струва допълнителни 1,7 млрд. лв., което ще доведе до нарушаване на осигурителната система, отвърна Светлана Ангелова от ГЕРБ. И обясни, че предложението на БСП няма да вдигне минималната и максималната пенсия, както и тези от нетрудова дейност. Според нея дебатът за преизчисляване на пенсиите заслужава внимание, но трябва да се води извън парламента.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гаджето на вратаря на "Бешикташ" Лорис Кариус - София Томала, определено си пада по нестандартните начинания. Няма как иначе да се обясни новата инвестиция на моделката. Тя реши да вложи пари в компания, която доставя строителни материали. И набързо спести един разход на фирмата - за рекламно лице. София сама застана пред фотообективите за

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на

Светофар падна на кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" вчера сутринта. Няма пострадали. Столична община потвърди за инцидента. Не са ясни причините за срутването на светофарната уредба. Движението по натовареното кръстовище не бе засегнато, а пораженията бяха отстранени в рамките на деня.