Тръмп: Франция се отцепва от НАТО след оскърбителните думи на Макрон (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7938691 www.24chasa.bg
Шефът на НАТО Йенс Столтенберг и Доналд Тръмп СНИМКА: РОЙТЕРС

Президентът на САЩ заяви, че критиката на френския му колега Еманюел Макрон към НАТО, че се намира в мозъчна смърт, е много оскърбителна, съобщи Ройтерс.

“НАТО служи на голяма цел”, каза Доналд Тръмп на съвместен брифинг в Лондон с шефа на алианса Йенс Столтенберг преди двудневната среща на върха на пакта, която отбелязва и 70-ата годишнина от основаването му.

Президентът на САЩ предупреди, че може да види как Франция се откъсва от съюзниците след думите на Макрон. “Това е едно много, много злобно изказване по адрес на 28 държави - каза Тръмп. - Никой не се нуждае от НАТО повече от Франция.” Френският президент Еманюел Макрон обаче не се отказа от думите си за “мозъчната смърт” на пакта, предаде АФП. “Поддържам това изявление, заяви Макрон след среща с Тръмп.

Американският президент размаха пръст и на Германия за разходите за отбрана. “Това не е честно. Ние харчим за отбрана между 4 и 4,3% от нашия БВП, а Германия - 1, максимум 1,2%. Несправедливо е също така, че Европейският съюз, много от чиито членове са и в НАТО, се държи много нечестно спрямо САЩ и по търговските въпроси”, каза Тръмп. Той похвали Столтенберг за фантастичната работа, която е свършил като генерален секретар, убеждавайки много съюзници да повишат военните си разходи. Тръмп се определи като фен на Брекзит и похвали домакина Борис Джонсън като много способен човек, който ще свърши добра работа.

Лидерите на НАТО се очаква да обсъдят повишаването на средствата за отбрана, ситуацията в Сирия и Афганистан, отношенията с Русия и евро-атлантическото сътрудничество.

“НАТО не

разглежда Русия

като враг,

но ще отвърне,

ако тя атакува

Полша и балтийските страни”, предупреди Йенс Столтенберт. Той допълни, че военното присъствие на алианса в тези страни е мощен сигнал за Русия за способността на целия блок да реагира.

“НАТО е готов да отговори на военни заплахи от страна на Китай, което е коренно нова задача за алианса, по-рано насочена единствено към възпиране на СССР и Русия”, обяви Столтенберг. Според него Пекин е създал междуконтинентални и свръхзвукови ракети, които могат да достигнат Европа.

Турция ще се

противопостави

на плана на НАТО

за защита на балтийските държави, ако алиансът не признае за терористични групировките, срещу които се бори в Сирия. Това обяви турският президент Реджеп Ердоган и добави, че очаква безрезервна подкрепа в борбата си срещу терористите.

“Обновяването на НАТО е неизбежно. Русия е един от основните партньори на Турция, а отношенията между двете страни не са алтернатива на отношенията с други съюзници”, заяви Ердоган.

Шефът на Пентагона Марк Еспър призова Турция да спре да пречи на отбранителния план на НАТО за Прибалтика и Полша. Той предупреди Анкара, че няма да подкрепи определянето на сирийските кюрди за терористи.

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис пък призова ЕС да започне преговори за членство със Северна Македония и Албания догодина, след като Франция блокира процеса на разширяване към Западните Балкани.

Министърката на отбраната на Германия Анегрет Крамп-Каренбауер заяви, че балканските страни и Прибалтика са изправени пред заплаха от опитите на Русия за влияние, както и опити на Китай да влияе.

“Знаем, че целият регион се разглежда с особен интерес от Китай и от Русия”, каза Крамп-Каренбауер.