Парниковите емисии от изкопаеми горива са се увеличили

https://www.24chasa.bg/novini/article/7939745 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Емисиите въглероден диоксид от изкопаеми горива са се увеличили тази година въпреки намаленото използване на въглища, което е компенсирано с използване на петрол и най-вече на природен газ, предаде Франс прес. Става въпрос за ново предупреждение в рамките на 25-ата конференция за климата в Мадрид.

Според данни на организацията "Глоубъл карбън проджект", тези емисии вероятно са се увеличили с 0,6 процента през 2019 г. , довеждайки до увеличаване на концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата, а това допринася за климатични промени, предаде БТА.

"Сегашната политика не е достатъчно ясна, що се отнася до променянето на тенденциите, свързани с глобалните парникови емисии - предупреди на пресконференция климатоложката Корин Льо Кере. - Необходимостта да се вземат спешни мерки не е намаляла."

Ако сегашните темпове се запазят, температурата може да се повиши с 4-5 градуса Целзий до края на века, докато Парижкото споразумение за климата от 2015 г. предвижда глобалното затопляне да бъде ограничено до под 2 градуса Целзий и дори до 1,5 градуса Целзий. За да не надхвърли 1,5 градуса Целзий, ще трябва парниковите емисии да се намалят със 7,6 процента годишно, считано от следващата година до 2030 г., е установила Програмата на ООН за околната среда.

Глобалните емисии въглероден диоксид от изкопаеми горива са с почти две трети по-големи през 2019 г. в сравнение с 1990 г. Увеличаването им се забавя от 2010 г. след икономическата криза през 2008 г., но те отново нараснаха с 1,5 процента през 2017 г. и с 2,1 процента през 2018 г.

"По-малкото им увеличаване през 2019 г. е свързано с различни фактори, сред които забавянето на икономическия растеж, метеорологичните условия и значителното намаляване на използването на въглища в САЩ и Европа", отбеляза Корин Льо Кере.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции

"Това са пълни глупости. Убедени сме, че смъртта му е инсценирана, за да се измъкне с парите ни", нервно коментираха на 25 юни 2007 г. пред медиите известни родни бизнесмени. Повод за изявленията им е новината за смъртта на подвизаващия се с две самоличности като Емил Коен и Емил Бояджиев скандален бизнесмен и шеф на баскетболния ЦСКА

Големият кораб с много товар. Така коментираха столичани, извръщайки се вчера след естрадната легенда Силвия Кацарова на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха изпълнителката на "Големият кораб", натоварена като танкер с покупки в няколко торби през рамо. Легендата дори успяваше и да урежда делови ангажименти по телефона