Европейският парламент: ЕС трябва да започне да мисли мащабно

https://www.24chasa.bg/novini/article/7942154 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

За да се справи със задаващите се предизвикателства - геополитически, технологични и индустриални, ЕС трябва да започне да мисли с мащаб. Това заяви днес пред външната комисия на Европейския парламент новият върховен представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел, предаде БТА.

Външната политика днес не е това, което беше. ЕС трябва да продължи собственото си развитие и да мисли за себе си като геополитическа сила, иначе бъдещето ни ще бъде решавано от други, предупреди той. Трябва ни повече обща стратегическа култура, за да се съгласяваме по-добре. Трябва да реагираме по-бързо, заяви Борел.

Завръща се политиката на силата, която включва и заплахи от "недържавни играчи", завръща се военната надпревара и по-силно, отколкото очаквахме. Заплахите се увеличават, затова ни трябват повече и по-гъвкави средства за реакция, необходими са повече усилия в отбраната, посочи той.

По неговите думи днешните заплахи - в интернет, от тероризма, промените в околната среда и дезинформацията - не могат да намерят решение с прилагането на чл. 5 от Вашингтонския договор. НАТО остава основното средство за защита на земите на много европейски страни, но трябва да осъзнаем, че има нови заплахи, които изискват по-особен отговор, добави върховният представител.

САЩ преследват по-националистически, едностранен подход, нарастват заплахите от Изток и особено от Китай; Африка поставя предизвикателства. Демографското неравновесие и неравенството в богатството по северните и по южните брегове на Средиземно море ще нараснат много, посочи Борел. Той нарече Либия "провалена държава" и пряка заплаха за ЕС.

Трябва да помогнем за възстановяването на Либия. Не можем да откажем европейска перспектива на страните от Западните Балкани, трябва да запазим подкрепата за Украйна, Грузия и Молдова, заяви върховният представител.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Свидетели спасяват кримигероя Стефан Гевгелийски и разколебават тезата на обвинението по случая с убит по поръчка надзирател от софийския затвор! С този мотив защитата на сочения като лейтенант на боса Стефан Бонев-Сако поиска той да бъде освободен, научи "България Днес". Спряганият като "садист номер 1 на мафията" е зад решетките от 2017 г

Бърз като светлината е Къци Вапцаров, който прелита през столични булеварди с колелото си, видя зоркото око на "България Днес". Шоуменът не се притеснява от натоварения столичен трафик и ловко фучи около автомобилите, придвижвайки се в бус лентата. СНИМКИ: "България

Лае като куче, грухти като прасе и пее хита "Бел чао". Що е то? Верният отговор е изключително талантливият пагагал Джаро от София, който е хит в социалните мрежи не само в България, но и по света. Чудатата птица има десетки видеа в интернет, в които показва необикновените си умения. Последната му изява е изпълнението на римейка "Аз съм Джаро