"Обединени патриоти" искат отлагане на Закона за социалните услуги

https://www.24chasa.bg/novini/article/7942236 www.24chasa.bg
Искрен Веселинов Снимка: Архив

ПГ "Обединени патриоти" внесоха в Народното събрание предложение за отлагане на Закона за социалните услуги с шест месеца, съобщиха от пресцентъра на ВМРО.

Внесеният в деловодството на парламента законопроект за изменение и допълнение на Закона за социалните услуги е подписан от всички членове на парламентарната група "Обединени патриоти", посочват от ВМРО.

В мотивите към предложението се посочва, че Законопроектът цели отлагането на действието на Закона за социалните услуги, тъй като в обществото противоречивите мнения са нараснали и има необходимост от прецизиране на текстовете.

Законът в настоящия вариант дава възможност за тълкуване на определени норми в светлина, която противоречи на традиционните ценности и представите за функционирането и смисъла на семейството като основна единица на обществото, се посочва още в мотивите към предложението.

"Законът за социалните услуги и промените, които той налага в Закона за закрила на детето и Семейния кодекс, поставят основателни въпроси именно свързани с устоите на семейството и неговата роля при отглеждането на децата. Ето защо този допълнителен период е нужен, за да може на всички въпроси, които са възникнали, да се даде решение и отговор", аргументират се вносителите.

Отлагането се мотивира още с острите реакции на родителите по отношение на правомощията на неправителствените организации, разписани в закона, недоволството им във връзка с философията на термина "социална услуга", разписаните в закона правомощия на частните предприемачи, предлагащи социални услуги, ролята на семейството, механизмите и контролът при извеждането на "деца в риск".

От "Обединени патриоти" са категорични, че отлагането е необходимо да се направи, за да се постигне достатъчно отворена дискусия, която да достигне до нужните промени в текстовете, които внасят смут в обществото.

Такова е и едно от очакванията, които съпредседателят на ОП и заместник-председател на ВМРО Искрен Веселинов е посочил като водещо относно работата на новия социален министър Деница Сачева, информират от пресцентъра на партията.

"За нас това е правилният механизъм за разглеждане на проблемните текстове - чрез предизвикване на обществен диалог и постигане на високо експертно ниво, което да направи изводите какви промени са необходими, за да се постигне нужният баланс между обществен интерес и запазване в цялост на традициите и семейните ценности, характерни за нашето общество", е заявил Искрен Веселинов, цитиран от партийния пресцентър.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гаджето на вратаря на "Бешикташ" Лорис Кариус - София Томала, определено си пада по нестандартните начинания. Няма как иначе да се обясни новата инвестиция на моделката. Тя реши да вложи пари в компания, която доставя строителни материали. И набързо спести един разход на фирмата - за рекламно лице. София сама застана пред фотообективите за

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на

Светофар падна на кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" вчера сутринта. Няма пострадали. Столична община потвърди за инцидента. Не са ясни причините за срутването на светофарната уредба. Движението по натовареното кръстовище не бе засегнато, а пораженията бяха отстранени в рамките на деня.