Путин: Разговорите с Вучич бяха полезни и съдържателни

https://www.24chasa.bg/novini/article/7942263 www.24chasa.bg
Русия Владимир Путин заяви, че днешните му разговори в Сочи с президента на Сърбия Александър Вучич са били полезни СНИМКА: РОЙТЕРС

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че днешните му разговори в Сочи с президента на Сърбия Александър Вучич са били полезни и съдържателни и че допринасят за приятелството и стратегическото сътрудничество между двете страни, предаде Танюг.

"Русия и Сърбия отдават голямо значение на стабилността на региона, стремим се към установяване на добросъседство и намаляване на потенциала за конфликти", каза Путин.

На съвместната пресконференция с Вучич Путин каза, че двамата са разгледали подробно всички аспекти на руско-сръбското сътрудничество и са разменили мнения за ситуацията на Западните Балкани, преди всичко за Косово, но и по други актуални регионални проблеми, предава БТА.

Отношенията между Сърбия и Русия имат богата история и се основават на многовековно приятелство и взаимна помощ, каза Путин и напомни, че двата народа са се борили рамо до рамо през Втората световна война и против нацизма.

В този контекст той посочи, че догодина ще бъде отбелязана важна дата за Русия, 75 години от края на Отечествената война, и че Вучич е приел поканата да дойде в Москва на 9 май догодина.

Путин каза и че е увеличен търговският обмен между двете страни, който надхвърля два милиарда долара, че руските инвестиции са около четири милиарда доларпа и че до 2025 г. Русия ще инвестира още 1,4 милиарда долара.

Русия е водещ доставчик на газ в Сърбия, каза той и добави, че миналата година Русия е доставила над 2,5 милиарда кубични метра газ за сръбските потребители.

Той добави и че е договорено разширяване на газохранилището Банатски двор до 2,5 милиарда кубични метра газ.

Президентънт посочи, че ще бъде повишена енергийната сигурност не само на Сърбия, а и на региона като цяло.

Путин посочи и инфрастуктурните работи, извършвани от руски компании в Сърбия, като развитието на железниците, модернизирането на железопътната мрежа, ефикасността и скоростта на този вид транспорт.

Путин каза и че Русия предлага подобряване на авиопарка на компанията Ер Сърбия, предлага да достави самолети и техническо обслужване.

Той напомни за руски компании, работещи в Сърбия, като Сбербанк и Росгаз, които извършват голям брой услуги. Руският президент каза и че сръбски компании са активно представени в Русия и се занимават със строителство, фармацевтика, храна, туризъм.

Русия и Сърбия развиват и сътрудничество във военно-техническата област, каза Путин, допълвайки, че Русия подкрепя военния неутралитет на Сърбия, но оказва помощ за модерното въоръжаване за отбранителните нужди на Сърбия.

Той посочи и че представители на Сърбия участват във военни учения.

Като важен сегмент на сътрудничеството Путин посочи сферата на културата и обяви, че скоро на Сърбия ще бъде върната страница от Мирославлевото евангелие.

Президентите на Русия и на Сърбия Владимир Путин и Александър Вучич си размениха подаръци сред днешната си среща в Сочи, предаде Танюг.

Путин подари на Вучич пушка на крал Милан Обренович от 19 век, купена от руснаци на един търг.

Путин решил да подари пушката на Вучич и така да я върне като собственост на сръбския народ.

Вучич подари на руския президент икона "Преображение Господне", също от 19 век.