Дончев: Ще опитаме да сме готови с "Турски поток" колкото може по-скоро

https://www.24chasa.bg/novini/article/7942266 www.24chasa.bg
Томислав Дончев КАДЪР: БНТ

Не ми отива да влизам в медиен диалог с Путин. Някой умишлено бави "Турски поток", имаше дълга процедура по избор на изпълнител, в момента се строи с много сериозни темпове. 12 000 тръби са доставени, стотици вече километри изкопи, имаме изградени участъци, работи се с най-сериозно темпо. Не смея да правя телевизионен анализ по темата. Най-важното е че се работи, ще опитаме да сме готови колкото може по-скоро. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев пред БНТ за думите на Путин, че България умишлено бави "Турски поток".

"Корупцията е феномен, с който всички трябва да се борим. Винаги съм твърдял, че ако това в същото време не е обществен приоритет, няма как да се получат нещата", каза още той. 

Дончев каза, че не си спомня по време на посещението си във Вашингтон да е присъствал на разговор по темите за корупцията, свободата на словото, независимост на медиите.

Вицепремиерът каза, че се надява България да получи полезни съвети от Съединените щати, защото "имат доста по-дълъг опит от нас като по-стара демокрация". Всеки полезен модел, всяка полезна препоръка би следвало да бъде приложена, категоричен бе той.

"Има отворена процедура за избор на инвеститор на АЕЦ "Белене", има американска компания, подала документи. Хубаво е техни експерти да се запознаят на живо и ще имаме разговори и то сериозни. До средата на следващата година трябва да имаме избран инвеститор", добави Дончев. 

"Демографската картина не зависи от публични плащания. Зависи от състояние на здравеопазването, детски градини и тн. Не знам за дама, решила да има дете в следствие на публичните стимули, които получава. Бюджетът не е само социални плащания", каза той.