Заради страх от “норвежци” патриотите спират пари на инвалидите (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7942471 www.24chasa.bg
Предложението за отлагане на закона е от ВМРО и е подписано от всички народни представители от ПГ на „Обединени патриоти“. СНИМКА: Архив

Искат да се отложи 6 месеца влизането в сила на Закона за социалните услуги

Заради фалшивите новини и страха, че социалните може да отнемат деца от семействата им по “норвежкия модел”, патриотите поискаха да бъде отложен с 6 месеца Законът за социалните услуги. Това обаче може да доведе до замразявания на плащания и програми за хората с увреждания.

От 1 януари текстовете трябва да влязат в сила. Те осигуряват домашен помощник и на възрастните, които не могат да се самообслужват.

На родителите на деца с увреждания и членове на семейства, които полагат грижи за инвалиди и възрастни, пък законът дава до 30 дни “отпуск” в рамките на една година - ще имат право да оставят своя безпомощен близък в социална услуга или да получат заместваща грижа в домашна среда. Ако детето или възрастният човек е с 90% и повече увреждане, първите 14 дни от услугата са безплатни.

Консултации и обучения за родители, превенция на изоставянето на деца, ранна интервенция на уврежданията, подслон на жертви на домашно насилие и трафик, приюти за бездомни и др. услуги са предвидени още без заплащане. Нова агенция за социалните услуги ще следи за качеството им.

Въпреки че законът бе приет от парламента, сега патриотите настояват първо да се направи дискусия, която да доведе до промени в текстовете, внесли смут в обществото. Визират се именно страховете как щели да се отнемат деца. Протестите на родителите обаче се прехвърлят от документ на документ. Те започнаха срещу Стратегията за детето. После някои съзряха опит за отнемане на деца и в Закона за детето.

Преди седмици пък организатори обясниха, че в Закона за социалните услуги се дават повече правомощия на НПО, като се засилвала и ролята на държавата по отношение на възпитанието и отглеждането на децата. Срещу новия закон се обявиха и от “Атака”. Във вторник, когато Деница Сачева бе гласувана за нов социален министър, те поискаха отлагането му.

Няма да отстъпя от постигнатото по отношение на услугите и ангажиментите към хората с увреждания, заяви обаче от трибуната Сачева.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гаджето на вратаря на "Бешикташ" Лорис Кариус - София Томала, определено си пада по нестандартните начинания. Няма как иначе да се обясни новата инвестиция на моделката. Тя реши да вложи пари в компания, която доставя строителни материали. И набързо спести един разход на фирмата - за рекламно лице. София сама застана пред фотообективите за

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на

Светофар падна на кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" вчера сутринта. Няма пострадали. Столична община потвърди за инцидента. Не са ясни причините за срутването на светофарната уредба. Движението по натовареното кръстовище не бе засегнато, а пораженията бяха отстранени в рамките на деня.