937 000 без увеличение, ако пенсиите се вдигнат с преизчисление, а не по швейцарското правило

https://www.24chasa.bg/novini/article/7942508 www.24chasa.bg

Повишават ги от 1 юли с 6,7%, минималната - 250 лв.

Около 937 хил. пенсионери ще останат без увеличение догодина, ако пенсиите, отпуснати до края на 2016 г., се преизчислят с осигурителен доход от 2016 г. вместо по швейцарското правило. При този вариант без стотинка увеличение ще са хората, които взимат минимални и максимални пенсии. Това ще засегне и тези, които ще се пенсионират след 2016 г., както и хората, които взимат пенсии за нетрудова дейност - социални за инвалидност и персонални. Това стана ясно при вчерашното гласуване на второ четене на бюджета за Държавното обществено осигуряване за 2020 г.

Проблем със системата за гласуване се появи при гледането на социалния бюджет. Йордан Цонев от ДПС опита да помогне на колежката си Менда Стоянова от ГЕРБ с пулта, но не успя и тя вдигнаха ръка да повикат квестор.
Проблем със системата за гласуване се появи при гледането на социалния бюджет. Йордан Цонев от ДПС опита да помогне на колежката си Менда Стоянова от ГЕРБ с пулта, но не успя и тя вдигнаха ръка да повикат квестор. СНИМКА: Вили Николов

Предложението за преизчисляване с осигурителния доход отпреди 3 г. бе внесено от БСП. Социалистите предложиха то да влезе в сила от 1 септември, като по сметките им за 4-те месеца до края на 2020 г. това ще струва на държавата над 560 млн. лв.

За година разходите ще

се вдигнат с 1,7 млрд. лв.

Предложението им обаче не срещна подкрепа от управляващите.

“Преизчисляването ще обхване пенсиите на 1,3 млн. пенсионери - много по-голяма числ от това, което правим в момента с увеличението на минималната пенсия. Това, което ние правим, е да проявим солидарност към всички, които живеят под прага на бедността - 1,3 млн. души получават пенсии под 363 лв.”, обясни социалистката Надя Клисурска. Според нея с преизчисляването ще се затвори поне малко ножицата между новоотпуснатите и старите пенсии, която се разтваря все повече. Даде за пример, че учител, пенсионирал се през 2000 г., взима 300 лв. пенсия, а този след 2000 г. - двойно по-висока.

“Всички, които си мислят, че по този начин се печели електорат, се лъжат. Ако пенсиите се преизчислят от 1 септември, разходите ще се вдигнат с 560 млн. само за 4 месеца. Тези пари ще се изхарчат на базата на солидарността”, опонира и шефът на социалната комисия Хасан Адемов от ДПС. Предупреди, че от общо 2,1 млн. пенсионери около 937 хил. няма да получат увеличение.

От БСП пък пресметнаха, че без увеличение ще са 400 хил. души. “Протичат много протести в страната от страна на пенсионерски организации - те събират подписки и искат това преизчисляване на пенсиите. Това не е идея, която спонтанно е изникнала от БСП, а го искат и пенсионерските организации”, обясни левият Георги Гьоков. Но предложението на БСП не бе подкрепено от залата.

Подписка от 1800 човека вече е започнала в Шумен. Организации от Русе междувременно изпратиха протестна декларация до парламента и премиера с искане за преизчисление на пенсиите.

Дебатът за преизчисляването заслужава внимание, но не в пленарната зала, а навън - заедно с всички експерти на НОИ, синдикатите и работодателите, обяви от трибуната зам.-шефката на социалната комисия Светлана Ангелова от ГЕРБ.

С цената си от 1,7 млрд. лв. на година такова преизчисляване ще доведе до голям дефицит на осигурителната система.

Тази висока цена ще се

плати от всички работещи,

обясни Ангелова.

Преди месец НОИ направи разчети за преизчисление на пенсиите на базата на осигурителния доход за 2015, 2016 и 2017 г., което създаде известни очаквания. Пенсионерските организации се обединили, че е най-разумно да поискат преизчисление със средния осигурителен доход от 2015 г. Неговият размер е 726,40 лв., което според изчисленията на НОИ би довело до допълнителен разход от 133,3 млн. лв. на месец за 2020 г.

Така депутатите решиха от 1 юли пенсиите да се вдигнат с 6,7%. Минималната пък ще е 250 лв. Точно най-ниските пенсии доведоха до лют скандал между депутатите. Той започна още във вторник вечерта около предложението на “Воля” минималната да стане 300 лв. От БСП и “Атака” поискаха поименно гласуване, но председателстващият Емил Христов бе категоричен, че процедурата не го позволява. Това разгневи депутатите и те обградиха Христов около трибуната. От залата пък се чуха викове “червени боклуци” и заради напрежението и късния час заседанието бе прекратено.

В сряда преди гласуването на бюджета се проведе председателски съвет, на който бе решено заради виковете “червени боклуци” Спас Гърневски да бъде наказан с порицание. БСП настоя напразно за по-висока санкция. “В края на парламентарния ден се случи нещо, което не бива да се случва - да се обгражда парламентарната трибуна. Това ме провокира и си позволих реплики, които не трябваше да казвам”, обясни самият Гърневски.