Борисов: Независим прокурор ще разследва главния (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7942609 www.24chasa.bg

Шефовете на върховни съдилища няма да се отчитат пред парламента

Искаха да направя Христо Иванов главен прокурор, разказа премиерът

Сам пожелал от Тръмп да прати съветник срещу корупцията

Чака от “Репортери без граници” правила за свободни медии и ще ги наложи на издателите

Независим прокурор, който не е подчинен на главния, ще може да го разследва при случай на престъпление.

Тази промяна в Закона за съдебната власт ще предложи до дни правителството, обяви премиерът Бойко Борисов вечерта в сряда в интервю за bTV. Механизмът за разследване на главния прокурор е препоръчан от Венецианската комисия, обясни той.

“Мнението на комисията го поисках аз, лично написах на Жан-Клод Юнкер да дойдат да ни проверят и каквото препоръчат, ще го изпълня веднага. Докладът ще бъде обявен още четвъртък или петък, а аз в събота или неделя ще събера извънредно правителството и ще приемем промените. Но разполагам с драфта на доклада и мога да кажа 3-те препоръки”, обясни Борисов.

Първата е на отчетност пред Народното събрание да подлежи единствено главният прокурор, разказа министър-председателят. В първоначалните предложения на правосъдния министър Данаил Кирилов отчети пред НС трябваше да дават и шефовете на Върховния касационен и на Върховния административен съд.

Втората препоръка е да има независим прокурор, който да разследва главния.

“Ще се избира с мнозинство от 2/3 от прокурорската колегия на ВСС и, не дай си Боже, главният прокурор да направи нещо, този човек ще го разследва, без да се отчита на никого”, обясни Борисов.

Третата препоръка била промените да се направят, без да бъде нарушавана конституцията.

Досегашният главен прокурор Сотир Цацаров и избраният за следващ Иван Гешев са много различни хора, обясни още Борисов.

“Цацаров е много начетен човек. Гешев е добър в оперативната работа и ще има повече успехи в работата с МВР и ДАНС”, оцени ги той.

Протестите срещу избора на Гешев са организирани не защото правителството не издигна свой кандидат, а защото не е издигнат лидерът на “Да, България” и бивш правосъден министър Христо Иванов, обясни още Борисов.

“Аз подкрепих Лозан Панов за шеф на ВКС. Панов идваше често при мен да го подкрепя. И го подкрепих. Сега искаха да направя Христо Иванов или негов човек главен прокурор, както направих Мая Манолова омбудсман”, разкри той в ефир. Потвърди, че личните му фаворити били евродепутатът Емил Радев и министър Данаил Кирилов, но не искал да ги издигат, защото са от ГЕРБ.

Премиерът сам е поискал от американския президент Доналд Тръмп да изпрати в посолството на САЩ в София специален съветник по темите за корупцията и свободата на медиите. Че се чака такъв, обяви посланичката Херо Мустафа дни след визитата на премиера в Белия дом.

“Сам поисках да прати човек и той да се убеди на място. Казах му: И аз гледам по Си Ен Ен някакви истории, те истина ли са? Не са. Прати специален човек, да дойде да се убеди на място”, разказа Борисов за разговора си с Тръмп.

“Така правя, когато искам да хвана бика за рогата”, отсече той. Репликата му бе по повод както на специалния съветник в американското посолство, така и за свободата на медиите в България. Премиерът обясни, че е поискал и от организацията “Репортери без граници” да му дадат правила за постигане на свобода на словото и свободни медии в България.

“Когато ми дадат рамка с правила, ще събера издателите, шефовете на телевизии и ще ги помоля да ги спазват. Аз иначе не мога да се меся на Делян Пеевски, Иво Прокопиев или Сашо Дончев”, заяви той.

Иначе за Борисов проблем със свободата на словото в България няма. “Дайте ми факт, посочете ми новина или разследване, които не са излезли, защото съм се обадил. Двама олигарси имат медии и ги ползват като защита. Издателите се ползват с какво, със защита. Не трябва ли и за тях законите да важат като за всички останали? И аз като спра да бъда министър-председател, тогава ще стана издател. Или ще хвана една камера и ще съм разследващ журналист. По-добър ще съм от вашите разследващи журналисти”, направи той разбор. Разказа, че в САЩ се ужасил от крясъците и блъскането на американските репортери. Освен това все показвали Тръмп “разкривен и с дупки по лицето”, а той се оказал “симпатичен, здрав и с гъвкав ум човек, много приятен за общуване”. Разследващите журналисти да проверят кой иска да купи БСП, както Корнелия Нинова обвинява, призова Борисов българските репотрери.

Президентът Румен Радев да направи своя партия и когато спечели властта, да променя конституцията, препоръча премиерът на държавния глава по повод идеята за дебат. “Аз, когато бях недоволен от тройната коалиция, си направих партия и се явих на избори”, посочи той.