Президентът на САЩ обядва с Радев, седи до него за снимка (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7942637 www.24chasa.bg
Доналд Тръмп се снима преди обяда с лидерите на страните, които дават над 2% за отбрана. Радев е трети отдясно. СНИМКА: ПРЕЗИДЕНТСТВО

Българският лидер поканен заради разходите за отбрана

Американският президент даде обяд за т.нар. двупроцентовци, както нарича 9 страни от 29-те членки на НАТО, които харчат минимум 2 процента от своя БВП за отбрана, предаде Ройтерс.

“Обядът е от мен”, обяви Доналд Тръмп и седна с президента на България Румен Радев и представители на САЩ, Великобритания, Естония, Гърция, Латвия, Полша, Литва и Румъния.

Шефът на НАТО Йенс Столтенберг, който също присъства на обяда, похвали Тръмп за наблягането на този въпрос и заяви, че европейските съюзници и Канада ще добавят $ 130 милиарда към военните си бюджети до края на 2020 г. 

След работния обяд Румен Радев заяви пред журналисти, че е предложил на президента Тръмп САЩ да използват стимули и да се ангажират с много по-голяма подкрепа на страните, които изразходват повече от 2 процента за отбрана - за индустриално сътрудничество и трансфер на технологии.

Радев изтъкнал и пред форума на НАТО направеното от България - за тази година разходите ни за отбрана са над 2%, и то чувствително - 3,25% от БВП. Ние сме втората страна в НАТО след САЩ с такъв висок разход за отбрана, като над 60% от тези средства отиват за модернизация - за купуването на изтребителите Ф-16 с пълно авансово плащане, напомни президентът.

Румен Радев е посочил пред лидерите на страните от НАТО, че не вижда бъдещето на алианса като съюз между производители и клиенти, а като партньори, които заедно развиват своята сигурност, високи технологии и заедно произвеждат военно оборудване. 

Предизвиках дебат за една друга разделителна линия, която изобщо не се обсъжда - че страните се делят на производители и на клиенти, купувачи, каза държавният ни глава на заключителния си брифинг след срещата на върха в Лондон. Когато си страна с по-слаба икономика и не произвеждаш тези оръжия, 100 процента от разходите, които даваш за модернизации, отиват в богатите страни. За нас това вече наистина е товар, защото натоварва социалните ни системи, коментира Радев. Той допълни, че е важно тези средства да допринасят и за собственото икономическо развитие, и за укрепване на социалните системи, а не за тяхното изтощаване.

За юбилейната среща на НАТО кралица Елизабет даде прием в Бъкингамския дворец за гостите на форума. На общата снимка на лидерите с Нейно Величество Румен Радев седи на първия ред до Доналд Тръмп.