Хю Грант агитира по къщите да не гласуват за Брекзит

https://www.24chasa.bg/novini/article/7942678 www.24chasa.bg
ХЮ ГРАНТ СНИМКА: РОЙТЕРС

Актьорът Хю Грант влезе в необичайна роля. От няколко дни той обикаля вечер различни лондонски квартали, чука на вратите на хората и им обяснява какво е тактическо гласуване. Грант прави това задено с някои от кандидатите на Либералдемократическата партия, която единствена твърдо се е обявила срещу Брекзит.

В много избирателни райони тя обаче се конкурира за вота на проевропейските избиратели с Лейбъристката партия, която според социологическите прогнози се очертава като втора политическа сила на предстоящите парламентарни избори в Обединеното кралство на 12 декември.

За да не се разпилява вотът между двете партии, противници на излизането на Великобритания от ЕС създадоха сайт, който на базата на различни проучвания и предишни гласувания съветва кой кандидат си струва да бъде подкрепен, за да бъдат спрени консерваторите отново да получат властта и да реализират Брекзит.

Либералдемократите и лейбъристите и друг път са стигали до тактическо гласуване на местно ниво, за да се противопоставят на торите. За първи път обаче залогът е толкова голям, а организацията - толкова сериозна.

“Не искам да звуча драматично, въпреки че това е моята професия, но наистина сме изправени пред извънредно национално положение. Затова реших, че най-добрата ми роля ще е да бия барабана за тактическо гласуване”, каза Хю Грант. По думите му така се опитва да предотврати националната катастрофа Брекзит. Питан дали не се чувства странно да чука на врати в полза на политици, актьорът обясни, че преди много години по този начин продавал пожарогасители и калъфи за костюми и бил много добър в това.

Според всички проучвания Консервативната партия на премиера Борис Джонсън отново ще е водеща политическа сила след изборите, въпросът е дали ще има така желаното парламентарно мнозинство, за да изведе Великобритания от ЕС в края на януари.