Депутатите гласуваха 5 млн. лева повече за заплати на социалните работници

https://www.24chasa.bg/novini/article/7942691 www.24chasa.bg

Депутатите гласуваха с пет милиона лева повече за увеличение на заплатите на социалните работници с 15 процента. Предложението е на народния представител от "БСП за България" Дора Янкова за увеличение на разходите за персонал от 120, 188 млн. лв. на 125, 188 млн. лв, предава БТА.

Янкова поясни, че предложението касае около 4700 човека. По думите й средната заплата за начинаещ в тази сфера е малко над минималната заплата. Янкова настоя, че е необходимо това да продължи като политика на българския парламент.

Светлана Ангелова, заместник-председател на парламентарната социална комисия от ПГ на ГЕРБ, заяви, че ГЕРБ ще подкрепят това предложение. Ангелова посочи, че заплатата на начинаещ социален работник е близка до минималната работна заплата.

"Колегите социални работници и работещите близо 4 700 заслужават по-високо увеличение на заплатите от 1 януари 2020 г. от предвиденото десетпроцентно увеличение в бюджетната сфера", каза Ангелова и уточни, че става въпрос за пет милиона лева, които ще намерят място във фонд работна заплата от вътрешно преструктуриране на бюджета на МТСП.

Ангелова посочи, че това е един реверанс към тази тежка и изключително отговорна професия и изтъкна, че по този начин ще могат да мотивират тези хора да работят както и досега със сърце и душа в тази изключително тежка и отговорна професия.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отбеляза, че се случва нещо, което рядко са виждали в тази зала. Аз искам да поздравя управляващите от ГЕРБ и ОП за това, че проявиха разум и подкрепят предложението на БСП за България, обърна се Нинова към мнозинството. Предложението бе гласувано единодушно със 199 гласа "за".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гаджето на вратаря на "Бешикташ" Лорис Кариус - София Томала, определено си пада по нестандартните начинания. Няма как иначе да се обясни новата инвестиция на моделката. Тя реши да вложи пари в компания, която доставя строителни материали. И набързо спести един разход на фирмата - за рекламно лице. София сама застана пред фотообективите за

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на

Светофар падна на кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" вчера сутринта. Няма пострадали. Столична община потвърди за инцидента. Не са ясни причините за срутването на светофарната уредба. Движението по натовареното кръстовище не бе засегнато, а пораженията бяха отстранени в рамките на деня.