Макрон предлага конференция за оказване на помощ на Албания след труса

https://www.24chasa.bg/novini/article/7942700 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

Френският президент Еманюел Макрон е предложил днес организиране на международна конференция за оказване на помощ на Албания да се справи с разрушенията след земетресението в края на ноември, което отне живота на над 50 души, предаде АФП.

Имаме нужда от конференция за солидарност с Албания, заяви френският президент след срещата на върха на НАТО в Уотфорд, край Лондон, предава БТА.

Тази конференция, на която Франция може да е домакин, цели да мобилизира едновременно публични и частни партньорства, за да се организира възстановяването след земетресението, оставило близо 5000 души без покрив, обясни Макрон.

Албансикят премиер Еди Рама благодари на 30 ноември на спасителните екипи от чужбина, включително от Франция, пристигнали за оказване на помощ след земетресението от 6,4 по Рихтер, разтърсило Албания.

Отношенията между Париж и Тирана пострадаха през последните седмици заради съпротивата на Париж за започване на преговори за присъединяване към ЕС с Албания и Северна Македония.

Връщайки се към тази тема, Макрон отново обясни, че "условията не са били изпълнени" и че процедурата за преговори за присъединяване е "твърде бюрократична и неясна, едновременно нечетлива и невъзможно да бъде спряна". Париж представи през ноември предложенията си за реформиране на тази процедура, най-вече за това тя да бъде направена обратима.

Макрон отново заяви, че е против разделяне на Албания и Северна Македония в процеса на присъединяване.

Френският президент Еманюел Макрон определи срещата на върха на НАТО като "позитивна" и "конструктивна", независимо от предишните си думи, че алиансът е в "мозъчна смърт", предаде Асошиейтед прес.

На пресконференция днес Макрон отново заяви, че стои зад думите си, като изтъкна, че те са предизвикали дебат в НАТО по важни стратегически проблеми, а "когато има лед, са нужни ледоразбивачи", но добави, че е прекалено рано за се твърди, че всички съюзници са съгласни по бъдещите приоритети на съюза. По думите му все още има разногласия, които трябва да бъдат решени през следващите месеци. Френският президент потвърди и призива си за връщане към диалог с Русия с цел засилване на доверието и сигурността на континента.