Оставиха в ареста иманярите, заловени с 820 монети в Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/7945970 www.24chasa.bg
Георги Карадалиев и Стоян Мирков остават за постоянно в ареста. Снимка: Евгени Цветков

Постоянен арест отреди пловдивският окръжен съд за 48-годишния Стоян Мирков от Пловдив и Георги Карадалиев на 44 г. от София. Те бяха заловени при спецакция с над 820 монети от различни исторически епохи. Това е станало в момент на сделка, която не е могла да бъде осъществена, обясни прокурор Мария Тодорова. Тя уточни, че обвиненията на двамата - държане на културни ценности, предвиждат лишаване от свобода.

Монетите е трябвало да бъдат пласирани зад граница. Претърсвания са били извършени в жилището на Мирков в Пловдив и на майка му в Асеновград. Има и трето замесено лице - Васил Грудев, който още не бил разпитан. Прокурорката обясни, че предстоят експертизи на иззетите монети, които вече са предадени в пловдивския археологически музей. Според нумизмати част от тях са фалшиви. Имало обаче и такива с висока историческа стойност.

Според прокуратурата на 25 октомври 2016  г. Георги Карадалиев не е декларирал на митницата в Бургас, че внася 63 монети. "Ако бъдат пуснати под домашен арест, има опасност да осъществяват престъпна дейност", предупреди обвинението.

Защитата атакува, че най-неадекватната мярка е постоянен арест. Разработката срещу Мирков и Карадалиев била от април т.г. "С какво е доказано предаването на монети от единия обвиняем на другия", попита адвокат Орлин Търновалийски.

Съдия Веселина Семкова уважи искането на прокуратурата с аргумента, че двамата задържани могат да извършат друго престъпление или да се укрият. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Драстично нарастване на цените на някои стоки от жизнена необходимост в рамките на месец отчита експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Изследването проследява изменението на цените от 1 март до 1 април 2020 г. на 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки

В петък вечерта е починала 52-годишна жена, която бе приета във врачанската МБАЛ “Христо Ботев” с перфорация на червата. За нейния случай разказа местната медия "Зов нюз", която твърди, че пациентката в продължение да почти 10 дни е била лекувана по телефона от своя личен лекар. Болната жена позвънила на джипито си и му обяснила

Двама души са убити, а други седем - ранени, след нападение с нож в град Роман сюр Изер, Югоизточна Франция. Единият от ранените е с опасност за живота. Според официални данни на властите в града, мъжът е от Судан и е искал да получи убежище във Франция. Той е влязъл в местна месарница, взел е нож от тезгяха и с викове “Аллах Акбар” атакувал