Най-високи доходи - с диплома по IT, медицина и инженерство

https://www.24chasa.bg/novini/article/7946981 www.24chasa.bg

С 500 лв. ръст на заплатата за година са новите висшисти с дипломи за добивната индустрия

Дипломите по информационни технологии, медицина и инженерните специалности доминират в челото на класацията по облагаем доход на новите висшисти (виж вдясно).

Инженерните направления и сектора на високите технологии, както и добивната индустрия, са и с най-голямо увеличение на заплатите.

Интересен факт е, че само за година доходът на завършилите “Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми” се е увеличил с цели 500 лв.

С 388 лева е увеличението на облагаемия доход за година сред завършилите “Информатика и компютърни науки” в Софийския университет.

Новите висшисти

получават

с 430 лв. повече

от колегите си

преди 5 г.

Средният осигурителен доход на завършилите достига до 1297 лв. през 2019 г. при нива от 1151 лв. през миналата година и от едва 867 лева през 2014 г.

Делът на регистрираните безработни сред завършилите през последните 5 г. български висши училища спада до 2,2% през 2019 г., а през 2013-а е бил над 4%.

Най-ниска безработица (под 1%) и най-висока степен на приложение на придобитото висше образование (над 90%) за поредна година се наблюдават сред завършилите професионалните направления Медицина, Фармация, Стоматология и Военно дело.

Безработицата е най-висока сред завършилите социални дейности, психология и история.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Дори и на години, българките са най-красиви Лили АНГЕЛОВА Най-красивите баби в света са българки! Това са Силвия Домозетска и Стефи Стаменова. Силвия е журналист, продуцент и водещ на радио- и тв програми в Благоевград, на 51 години, а Стефи се окичи с лентата Мисис Баба на Балканите. "Щастлива съм с титлата

Бившият министър и настоящ партиен лидер Петър Москов опъна здраво нервите на МВР. Десният водач паркира безцеремонно джипа си под носа на институцията, точно на забранения ъгъл на улицата, видяха топпапараците на "България Днес". Ексздравният шеф не се притесни от близкото присъствие на куп униформени и хукна да си купува храна за вкъщи

Актрисата Виолета Марковска заприлича на истински ескимос, видяха папараците на "България Днес". Мария Чеканова от сериала "Столичани в повече" отиде до магазина сгушена в дебело зимно яке, а повече от половината й лице бе закрито от вълнен топъл шал. Екипирана от главата, но не и до петите. Актрисата бе забравила да закопчае ботите си и