Най-високи доходи - с диплома по IT, медицина и инженерство

https://www.24chasa.bg/novini/article/7946981 www.24chasa.bg

С 500 лв. ръст на заплатата за година са новите висшисти с дипломи за добивната индустрия

Дипломите по информационни технологии, медицина и инженерните специалности доминират в челото на класацията по облагаем доход на новите висшисти (виж вдясно).

Инженерните направления и сектора на високите технологии, както и добивната индустрия, са и с най-голямо увеличение на заплатите.

Интересен факт е, че само за година доходът на завършилите “Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми” се е увеличил с цели 500 лв.

С 388 лева е увеличението на облагаемия доход за година сред завършилите “Информатика и компютърни науки” в Софийския университет.

Новите висшисти

получават

с 430 лв. повече

от колегите си

преди 5 г.

Средният осигурителен доход на завършилите достига до 1297 лв. през 2019 г. при нива от 1151 лв. през миналата година и от едва 867 лева през 2014 г.

Делът на регистрираните безработни сред завършилите през последните 5 г. български висши училища спада до 2,2% през 2019 г., а през 2013-а е бил над 4%.

Най-ниска безработица (под 1%) и най-висока степен на приложение на придобитото висше образование (над 90%) за поредна година се наблюдават сред завършилите професионалните направления Медицина, Фармация, Стоматология и Военно дело.

Безработицата е най-висока сред завършилите социални дейности, психология и история.