Осъдиха рецидивист, заловен в Гърция по Европейска заповед за арест

https://www.24chasa.bg/novini/article/7947674 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Извергът изнасилил възрастна жена в монтанското село Черкаски

Окръжният съд в Монтана определи на осъдения Г. В. И. общо наказание от осем години „Лишаване от свобода“ по две дела – за изнасилване на възрастна жена и кражба на имущество. Делото бе образувано по искане на Г. В. И. - 43 годишен от Костинброд, за групиране наложените му до момента и влезли в сила присъди „Лишаване от свобода“ , сред които, по негови твърдения, са и присъди, изтърпяни в гръцки затвори.

Г. В. И. е осъждан 10 пъти досега за кражби, грабежи и отнемане на МПС. През месец септември 2016 г. в сила е влязла последната присъда срещу него от осем години затвор за влизане с взлом през септември 2012 г. в село Черкаски в дома на възрастна жена, кражба на 60 лева и съвкупление със сила с нея. Присъдата не е била изпълнена, тъй като осъденият напуснал пределите на Република България и се установил в Гърция. Софийската окръжна прокуратура издала срещу него Европейска заповед за арест и на 21 май 2019 г. Г. В. И. бил арестуван и задържан в затвора в град Лариса, където престоял до 26 юни 2019 г. След това той е бил задържан по издадената от Р България ЕЗА, предаден е на българските власти и от 18 юли 2019 г. е настанен в Затвора в София, за изтърпяване на последната присъда.

Пред съда Г. В. И. заяви, че в Гърция е изтърпял три присъди, но под чужда самоличност – на Ж. Н. А., и поиска престоят му в гръцките затвори да бъде приспаднат от срока на наказанието му в България. Доводът на осъдения, че е изтърпявал присъди „Лишаване от свобода“ в Гърция обаче не бе установен с доказателства, няма официални данни за такива осъждания от Националното бюро за съдимост, обяви съдът и определи едно общо наказание от осем години затвор при първоначален строг режим за Г. В. И. по делото за изнасилване на възрастна жена в село Черкаски и дело за кражба на вещи в София. Към това наказание съдът прибави и глоба от 500 лева, наложена на осъдения от съда в Костинброд за неизпълнение на нареждане на служители на МВР през 2012 г.

От общо наказание „Лишаване от свобода“ съдът постанови да бъде приспаднато времето, което е изцяло или отчасти изтърпяно по вече групираните наказания и Европейска заповед за арест. Определението подлежи на жалба и протест в 7 дневен срок пред Апелативен съд – София.