Китайските потребители търсят все повече вносни стоки, сочи доклад

https://www.24chasa.bg/novini/article/7948183 www.24chasa.bg

Разходите за бързооборотни потребителски стоки в Китай непрекъснато нарастват на фона на намаляващия икономически натиск през първите три тримесечия на тази година, като вносът представлява 18% от всички продажби на бързооборотни стоки, се казва в съвместен доклад на Bain & Company и Kantar Worldpanel. Това съобщи Радио "Китай".

Общите продажби на бързооборотни стоки са се увеличили съответно с 2,7%, 6,9% и 5,7% през първите три тримесечия, поддържайки същите темпове като 2018 г. За същия период вносът е нараснал с 10%, което е близо два пъти повече от темповете на общия растеж на бързооборотните стоки. В много категории вносът изпреварва осазаемо средния ръст в съответната категория, като например вносните газирани безалкохолни напитки са нараснали близо четири пъти по-бързо от средното за категорията, а пастата за зъби – три пъти над средното за този продукт.

„Потребителите имат трайно желание за вносни продукти. Това важи особено за онези категории, при които китайските потребители смятат, че чуждестранните стоки са с по-високо качество от местните, като например козметика и парфюми, вино, млако на прах", казва Бруно Лан, партньор в Bain & Company и един от авторите на доклада.

Продажбите на американски гримове през 12-те месеца, завършващи през второто тримесечие на 2019 г., нараснаха с 54% спрямо същия период на 2018 г., а тези на пастата за зъби от Холандия са се удвоили за същото време. Ръстът на вноса се ръководи най-вече от онлайн продажбите, които през първата половина на 2019 г. скочиха с 30 процента и представляват 35% от всички онлайн сделки в Китай през това време. „Концентрирайки се върху онлайн продажбите, чуждестранните компании за бързооборотните стоки печелят добри позиции в Китай, без да е необходимо да изграждат сложен логистичен път към пазара", посочва Джейсън Ю, генерален мениджър на Kantar Worldpanel Greater China и съавтор на доклада.

В доклада на двете компании се посочва също, че доходите на потребители в градовете се увеличават, както и стремежът им към по-здравословен живот с по-високо качество.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Таксиииии! Така с айранче в ръка писателят Калин Терзийски се опита рано вчера сутринта да си хване превоз в столицата, видяха го топпапараците на "България Днес". Натоварен с покупки, Терзийски успя единствено да протегне айрана към един от шофьорите, за да привлече вниманието му. Заради липсата на свободна ръка творецът не си сложи маска

Само 10 години изкара зад решетките касапинът Красимир Самарджийски, който наръга 42 пъти жена си Анна с джобно ножче! Ревнивият убиец получи 20 г. затвор, но с добро поведение успява да си спести половината наказание. Това става ясно от определение на съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд, научи "България Днес"

Илиян Михов-Баровеца стана учител на годината! Музикантът и певец, който преподава в столичното 144-о СУ "Народни будители", беше избран за учител на годината след гласуването на 130 негови колеги. Преди дни изпълнителят получава грамота, която да потвърди заслуженото му отличие. "Признанието е много сладко