Китайските потребители търсят все повече вносни стоки, сочи доклад

https://www.24chasa.bg/novini/article/7948183 www.24chasa.bg

Разходите за бързооборотни потребителски стоки в Китай непрекъснато нарастват на фона на намаляващия икономически натиск през първите три тримесечия на тази година, като вносът представлява 18% от всички продажби на бързооборотни стоки, се казва в съвместен доклад на Bain & Company и Kantar Worldpanel. Това съобщи Радио "Китай".

Общите продажби на бързооборотни стоки са се увеличили съответно с 2,7%, 6,9% и 5,7% през първите три тримесечия, поддържайки същите темпове като 2018 г. За същия период вносът е нараснал с 10%, което е близо два пъти повече от темповете на общия растеж на бързооборотните стоки. В много категории вносът изпреварва осазаемо средния ръст в съответната категория, като например вносните газирани безалкохолни напитки са нараснали близо четири пъти по-бързо от средното за категорията, а пастата за зъби – три пъти над средното за този продукт.

„Потребителите имат трайно желание за вносни продукти. Това важи особено за онези категории, при които китайските потребители смятат, че чуждестранните стоки са с по-високо качество от местните, като например козметика и парфюми, вино, млако на прах", казва Бруно Лан, партньор в Bain & Company и един от авторите на доклада.

Продажбите на американски гримове през 12-те месеца, завършващи през второто тримесечие на 2019 г., нараснаха с 54% спрямо същия период на 2018 г., а тези на пастата за зъби от Холандия са се удвоили за същото време. Ръстът на вноса се ръководи най-вече от онлайн продажбите, които през първата половина на 2019 г. скочиха с 30 процента и представляват 35% от всички онлайн сделки в Китай през това време. „Концентрирайки се върху онлайн продажбите, чуждестранните компании за бързооборотните стоки печелят добри позиции в Китай, без да е необходимо да изграждат сложен логистичен път към пазара", посочва Джейсън Ю, генерален мениджър на Kantar Worldpanel Greater China и съавтор на доклада.

В доклада на двете компании се посочва също, че доходите на потребители в градовете се увеличават, както и стремежът им към по-здравословен живот с по-високо качество.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Дори и на години, българките са най-красиви Лили АНГЕЛОВА Най-красивите баби в света са българки! Това са Силвия Домозетска и Стефи Стаменова. Силвия е журналист, продуцент и водещ на радио- и тв програми в Благоевград, на 51 години, а Стефи се окичи с лентата Мисис Баба на Балканите. "Щастлива съм с титлата

Бившият министър и настоящ партиен лидер Петър Москов опъна здраво нервите на МВР. Десният водач паркира безцеремонно джипа си под носа на институцията, точно на забранения ъгъл на улицата, видяха топпапараците на "България Днес". Ексздравният шеф не се притесни от близкото присъствие на куп униформени и хукна да си купува храна за вкъщи

Актрисата Виолета Марковска заприлича на истински ескимос, видяха папараците на "България Днес". Мария Чеканова от сериала "Столичани в повече" отиде до магазина сгушена в дебело зимно яке, а повече от половината й лице бе закрито от вълнен топъл шал. Екипирана от главата, но не и до петите. Актрисата бе забравила да закопчае ботите си и