План за свободата на словото в медиите до 31 март поиска парламентът от правителството

https://www.24chasa.bg/novini/article/7948950 www.24chasa.bg

Депутатите решиха Министерски съвет да изработи план за свободата на словото в медиите, както и да предложи работещ модел за финансиране на обществените медии, който да осигурява тяхната независимост.

Всичко това трябва да се случи в срок до 31 март 2020 г. Народните представители приеха единодушно проекта предложен от БСП за изграждане на политики относно свободата на словото, след като миналия петък след парламентарния контрол депутатът Антон Кутев внесе подписказа инициирането на дискусия по темата в пленарна зала.

Благодаря на всички ви! Независимо към коя от политическите сили сте, имате една нагласа да сте в подкрепа на демокрацията и свободата насловото, каза министърът на културата Боил Банов от трибуната в залата. Благодаря, че ме задължихте до 31 март да внеса изменение за Закона за радиото и телевизията. Решенията от дискусията дават импулс на правителството да свърши своята работа по отношение на медиите, каза Банов и добави, че всякакви допълнителни регулации на частните медии са извън контекста на демократичните парвомощия на държавата. Инициаторът на дискусията Антон Кутев засегна темата с финансирането на обществените медии.

Той напомни, че фондът „Радио и телевизия“, не работи, а е правен по пример на финансирането на английската медия Би Би Си. „Нито едно от правителствата до сега не е направил фонда работещ. Аз отдавна мисля, по тези модели. Вероятността да те изядат медиите е много голяма. Вие може да се окажете под обстрел. Аз приемам всичко, което правим в момента, като протегната към вас ръка. Предлагам ви да свършим работа, която иначе ще свършите много по-трудно“, с тези думи Антон Кутев се обърна към управляващите от трибуната.

Председателят на Комисията по култура и медии Вежди Рашидов отбеляза, че свободата на словото не е предмет, който принадлежи само на медиите, а свещено право на всеки. Политик се убива с вестник, каза още той и подчерта, че има формирана експертна група, която вече работи по изменения на Закона за радиото и телевизията. Рашидов обърна внимание и на фалшивите новини.

Живеем във време, в което фалшивите новини са болест. Вече народът не може даразграничи кое е истина и кое е лъжа, каза бившият културен министър. Според зам.-шефа на БСП Крум Зарков фалшивите новини се борят с качествена журналистика. Първото, което може да направи правителството е да регламентира обществената медия, като единствен сигурен източник на плурализъм. Всички анкети показват, че гражданите имат най-голямо доверия на новините на БНР и БНТ, защото там със закон трябва да се показват всички гледни точки, отбеляза Зарков.

В разпаленото обсъждане от трибуната на няколко пъти се споменаха имената на Делян Пеевски и Иво Прокопиев, като лицата държат голяма част от медийното пространство и водят битка за влияние.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Всички регистрирани безработни в бюрата по труда да полагат задължителен 14-дневен труд в селското стопанство. Това иска Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ), която изпрати официално писмо до Националния оперативен щаб за борба с коронавируса и съобщи за исканията си в прессъобщение до медиите

Затворената граница между Германия и Дания заради бушуващата в Западна Европа пандемия от COVID-19 не успя да спре две приятелки да продължат да се виждат въпреки рестрикциите наложени и в двете държави. 89-годишната датчанка и 85-годишната германка се срещат всеки ден от началото на пандемията от двете страни на бариерата разделяща двете страни

Група ентусиасти любители на българските и традиции показаха нагледно в социалните мрежи как трябва да се играе хоро спазвайки необходимата дистанция между участниците. Видео: Facebook / Христо