Обмисля се разсрочване на плащането за депониране на отпадъци

https://www.24chasa.bg/novini/article/7949193 www.24chasa.bg
Нено Димов Снимка: Архив

Обсъжда се вариант общините да заплатят на три пъти за срок от две години предвиденото за догодина увеличение на таксата за депониране на отпадъци.

Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов, който се срещна в парламента с групата на "Обединени патриоти".

Димов обясни, че за догодина от 57 лв. за тон депонирани отпадъци таксата скача на 97 лв. за тон, предаде БТА.

Затова по думите му се предвижда тя да бъде разсрочена за период от две години на три покачвания. Министърът информира, че мярката ще бъде предложена на Националното сдружение на общините. Според Нено Димов така покачването на таксата за депонираните отпадъци ще бъде по-поносимо за общините. Той обясни, че за период от две години трябва да бъдат довършени всички сепариращи инсталации, които са били забавени.

Искрен Веселинов, съпредседател на "Обединени патриоти" обясни, че това е сериозен проблем пред общините, тъй като за тази година общо за всички общини сумата нараства на около 130 млн.лв. По думите му това е много голяма тежест, която би довела до вдигане на такса смет във всички общини.

Министър Димов обясни, че стъпаловидното увеличение на таксите е предвидено още в 2011 г., когато е прието увеличение на постъпленията, свързани с намаляване на депонирането и увеличаване на рециклирането при повторната употреба на отпадъците. "Беше заложено 2020 г. тази такса да стане 95 лв. на тон.

Само ще кажа, че за текущата година тя е 57 лв", обясни министърът. Той отчете, че във въпросния период от 2011 досега на практика всички 53 депониращи инсталации са изградени, но има забавяне в изграждането на някои компостиращи и сепариращи инсталации, което не позволява на общините да достигнат определеното ниво на разделяне на отпадъците.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Вглъбен в телефона, докато пътува с градския транспорт в столицата, е Румен Леонидов. "България Днес" улови "Рицарят на книгата" да не се шири по луксозни коли и таксита, а като обикновен гражданин се слива с тълпата в мотрисата. Макар и повелител на книжното слово, явно Леонидов не може без модерните технологии в съвременния свят и все по-често

Какво по-хубаво от добре свършена работа и разходка с красива блондинка след това? Така завистливо оглеждаха столичани вчера правосъдния министър Данаил Кирилов, който, приключил със задачите си, бе уловен от топпапараците на "България Днес" с руса красавица. Натоварен с папки със законопроекти за "домашно" след работа

Дори и за да си измие колата, моделът Мариан Кюрпанов е в костюм, видя "България Днес". Красавецът спря в столична автомивка, за да замие белия си автомобил, и въпреки че има възможност да се изцапа, той заложи на черни панталони и черна риза, в които изглежда повече от секси.