Сърцето на жена спря за 6 часа, лекари я съживиха (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7950041 www.24chasa.bg
Одри с испанските лекари, които я спасиха СНИМКА: РОЙТЕРС

Испански лекари са върнали към живот британка на 34 години, след като сърцето ѝ спряло за цели 6 часа, съобщи в. “Дейли мейл”.

Болницата Вал д'Еброн в Барселона разкри, че Одри Шоман попаднала в снежна буря в Пиренеите на 3 ноември, изпаднала е в тежка хипотермия, довела до спиране на сърдечната и дихателна дейност. Шест часа по-късно, след като е спасена с хеликоптер, тя е съживена в болницата.

Одри била докарана в болницата с телесна температура от 18 градуса, а белите дробове, сърцето и бъбреците не функционирали. Това рязко изстудяване обаче я спасило, защото органите ѝ се запазили.

Когато телесната температура на жената се покачила до 30 градуса, лекарите използвали електрошок, за да се опитат да възстановят сърдечната ѝ дейност. Близо 6 часа, след като британката е докарана в болницата, на монитора се появил пулс.

“Това е изключителен случай в световен мащаб. Одри няма никакви неврологични увреждания”, заяви пред журналистите д-р Едуард Аргудо. Това е най-дългото спиране на сърцето, регистрирано до момента в Испания.

Жената, която живее в Барселона и работи като учител по английски език, още не е възстановила чувствителността на ръцете си. Тя обаче очаква да се върне на работа до дни.