Съдът отказа да регистрира партията на Слави, защото използва трикольора

https://www.24chasa.bg/novini/article/7950175 www.24chasa.bg

Софийски градски съд отказа да регистрира партията на Слави Трифонов „Няма такава държава“, защото използва трикольора в символа си - синя ръка с три ивици - бяла, зелена и червена. 

Мотивът на съдебния състав с председател Татяна Костадинова е, че „използване на знамето в символа на партията е налице".  Според съдийката това е така, не само, когато има пълна идентичност", но и когато внушението е достатъчно силно, че да създаде възможност гражданите да свържат символа със знамето на републиката.

Адвокатите на партията твърдяха пред съда, когато делото се гледа в открито заседание, че изобразените три ивици на синята ръка не са българското знаме, защото нюансите са други, както и размерите. 

Според Закона за държавния печат и националното  знаме редът за изобразяване на трикольора или за възпроизвеждането му се определя единствено от Министерския съвет. В Закона за политическите партии е посочено, че партиите не могат да използавт в своите символи знамето и герба на държавата. 

Съдебният състав казва още в мотивите си, че представеното графично изображение не само не разколебава, а засилва формирания извод, че „интегрираните цветове бяло, зелено, червено“ биха могли да внушават за използване на знамето на републиката.

Другият спорен момент бе около името, защото можело да се тълкува като обида. В него съдът не вижда проблем. 

Той приема, че „изразът „няма такава“ би могъл да е противен на добрите нрави, само когато се отнася до държавността, схваната като комплекс от държавни органи и институции. Когато обаче той окачествява не държавността, а състоянието на държавата, изразът се явява по-скоро оценка, а не обида.

Решението може да се обжалва или протестира пред Върховния касационен съд в седемдневен срок от връчване на преписа