Пендаровски в Берлин: Западните Балкани заслужават да бъдат част от ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/7950391 www.24chasa.bg
Стево Пендаровски СНИМКА: Ройтерс

Европейският съюз не трябва да пренебрегва страните от Западните Балкани, защото хората, които живеят там, заслужават по-добри условия за живот и по-висок жизнен стандарт, заяви президентът на Северна Македония Стево Пендаровски на конференцията "Балкански диалог" в Берлин, съобщи МИА.

Черна гора и Сърбия водят преговори от години, а Северна Македония и Албания чакат да започнат преговори, докато никой дори не споменава Босна и Херцеговина и Косово, заяви Пендаровски на дискусия за стъпките след неизпълненото обещание за разширяване на ЕС.

Поради това хората в региона започват бавно да губят надежда, че някога ще усетят ползите от членството в ЕС, каза Пендаровски, цитиран от БТА.

Те смятат, че страните от Западните Балкани ще се окажат в същата позиция като Турция, отбеляза македонският президент. Северна Македония, подчерта Пендаровски, се нуждае от ЕС не само за да осигури достъп до общия пазар, но също и за осъществяване на политически и демократични ценности, практикувани в членките на ЕС. Тези ценности, за съжаление, все още не са на задоволително ниво в Северна Македония и другите страни от Западните Балкани, каза Пендаровски.

Във връзка с диалога между Сърбия и Косово, президентът Пендровски подчерта, че очаква въпросът да бъде решен с активното участие на нашите западни приятели, САЩ и ЕС, се казва в съобщението.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Лае като куче, грухти като прасе и пее хита "Бел чао". Що е то? Верният отговор е изключително талантливият пагагал Джаро от София, който е хит в социалните мрежи не само в България, но и по света. Чудатата птица има десетки видеа в интернет, в които показва необикновените си умения. Последната му изява е изпълнението на римейка "Аз съм Джаро

Пред Темида са изправени да отговарят трите най-големи банди за телефонни измами, разбити през 2019 г.! На подсъдимата скамейка вече се пържат тарторите на ало мафията - Борислав Димитров-Бобито от Горна Оряховица, Димитър Серафимов-Келеша от Левски и Христо Атанасов-Пожарникаря от Ветово, както и аверите им, научи "България Днес"

Изложен е в музея в Ардино, после пътува за Турция Борислав РАДОСЛАВОВ Доган нарисува първия портрет на Наим Сюлейманоглу след неговата кончина. Рисунката с лика на олимпийския шампион по вдигане на тежести е изложен в общинския музей в Ардино. В родопското градче той ще остане до края на септември