Кой (не) може да пенсионира британската кралица

https://www.24chasa.bg/novini/article/7950684 www.24chasa.bg
Британската кралица бе придружавана от принц Чарлз при последната си реч пред британския парламент, когато трябваше да очертае приоритетите на правителството на Борис Джонсън. СНИМКА: РОЙТЕРС

Поне трима трябва да засвидетелстват, че Елизабет II е недееспособна

Една много необичайна новина, че британската кралица ще се пенсионира след 18 месеца, обиколи света наскоро. Тя бе пусната първо от английския вестник “Сън”, но много бързо бе подета и от други медии.

Няколко случки от последните седмици според наблюдатели издават, че Елизабет II планира скоро да се оттегли от активна кралска дейност и да остави своя първороден син

Чарлз да управлява,

но без да абдикира

Според източници на “Сън” той ще стане принц-регент и ще поеме задълженията на майка си, когато тя навърши 95 години. И това много проличало при радикалната му намеса в скандала с неговия по-малък брат Андрю.

Макар да бе на посещение в Нова Зеландия, принц Чарлз говорил дълго по телефона с Елизабет II и я убедил да отнеме правото на Андрю да представлява короната, след като не е успял да изчисти името си от неподходящо приятелство с американския милиардер Джефри Епстайн. Бизнесменът педофил се самоуби в затвора, а след смъртта му се появи негова бивша сексробиня, която твърди, че е била принудена да прави секс на 17 г. и с принца. Кралският син отрече това да се е случвало, но пропусна да изрази съжаление за близките си отношения с Епстайн и съпричастност към неговите жертви. След вълна от възмущение редица организации отказаха той да е техен патрон и последва неговото кралско уволнение.

После кралицата и принц Андрю бяха заснети да яздят заедно под дъжда в замъка Уиндзор, което бе възприето като нейна лична подкрепа за любимия син и постави въпрос дали всъщност Чарлз вече не е водещ при вземането на решения в британското кралско семейство. Още повече че самият той, след като се върна от посещение в Нова Зеландия, не отиде в Бъкингамския дворец при майка си, а пое към имението Сандрингам, където живее баща му Филип. 98-годишният съпруг на кралицата се оттегли от обществени задължения преди три години поради напредналата си възраст и доста заболявания.

Според анонимни кралски източници без него

Елизабет II все

по-трудно удържа

дисциплината в

многолюдното

им семейство

Преди скандала с Андрю имаше напрежение около принц Хари и съпругата му Меган, които признаха, че трудно се справят с публичността и не се чувстват особено щастливи. Което също бе възприето като обида за поданиците, от чиито данъци младото семейство си направи луксозен ремонт на къщата и се издържа.

71-годишният Чарлз смятал, че много от тези проблеми ще се решат, ако представителността на короната се ограничи до по-малка група хора, например само до него и семействата на синовете му Уилям и Хари. Затова отиването му в Сандрингам бе възприето като опит да потърси подкрепа от своя баща за нещата, които е направил вече по отношение на брат си Андрю, и предстоящите спрямо сестра си Ан и най-малкия си брат Едуард, чиито семейства също имат малки благотворителни ангажименти от името на короната.

Така се появи

и призракът на

регентството,

който според някои кралски хроникьори доста прибързано се пуска. Фил Дампиър, който пише за кралското семейство през последните 30 г., смята, че Нейно Величество може да прибегне до такова нещо само ако се разболее сериозно, но в никакъв случай защото става на 95 години – възрастта, на която нейният съпруг реши да се оттегли. За разлика от неговите многобройни здравословни проблеми Елизабет II никога не е давала да се разбере, че страда от нещо.

Напротив, въпреки своите 93 г. тя много стриктно изпълнява задълженията си. Вярно, прехвърли голяма част от тях на Чарлз и внуците си Уилям и Хари, особено пътуванията в чужбина, но всичко важно във Великобритания го прави сама. Включително

не разрешава да ѝ

се помага, когато

трябва да засади дърво

на благотворителни прояви. Не спира и да язди, което според нейни приближени е много ясен знак, че е в добра физическа форма и не мисли за пенсиониране. Не е ставало публично известно да има и проблеми с мисълта. Напротив, твърди се, че все още е превъзходен събеседник, с много познания и чувство за хумор. 

“Тя със сигурност никога няма да абдикира. В момента е в отлично здравословно състояние и едва ли сериозно мисли по този въпрос. Всъщност знам, че е казала на свои приятели, че

иска да живее до

100 години също

като нейната майка”,

обяснява Дампиър пред сайта за монархически новини Royal Central. Според него единствената причина някога да бъде обмисляно регентство е, ако кралицата се разболее сериозно - психически или физически. И когато се решава това, е добре винаги да се припомня какво Елизабет II е казвала за своя дълг към короната. “Заявявам пред вас, че целият ми живот, независимо дали ще бъде дълъг, или кратък, ще бъде посветен на това да ви служа и да служа на нашето велико имперско семейство, към което всички принадлежим”, споделя тя през 1947 г., пет години преди да поеме управлението на британската монархия.

През 2012 г., когато празнува 60 г. на трона, отново подчертава, че е имала привилегията да бъда свидетел на част от британската история и с подкрепата на семейството си ще служи на тази велика страна и на нейните хора и в следващите години.

По принцип няма проблем кралицата да делегира някои от задълженията си на членове от семейството си. Това и в момента се прави. През миналата година тя е имала 283 кралски ангажимента при 332 през 2016 г. За сметка на това Чарлз е трябвало да представлява короната 507 пъти. Да бъде обявен за принц-регент обаче,

не е достатъчно

просто майка му

да реши да си

гледа старините

Действащото законодателство предвижда Обединеното кралство да се управлява от регент само ако монархът е недееспособен. Това трябва да бъде засвидетелствано писмено най-малко от трима души. Например може да е съпругът на монарха, председателят на Камарата на общините в парламента, главният съдия или председателят на Апелативния съд. Законът също така постановява, че регентът ще изпълнява тази дейност, докато кралицата се възстанови.

Затова ще е необходима законодателна промяна, за да може Елизабет II по собствена воля да прехвърли задълженията си на Чарлз, но да продължи да се нарича кралица до края на дните си.

Последният път, когато Великобритания е била управлявана от регент, е в началото на XIX век. Тогава

крал Джордж III не

може да изпълнява

задълженията си

поради умствена болест

След поредица от психически кризи най-големият му син Джордж е обявен за принц-регент през 1811 г. Той управлява така 9 години и наследява трона от баща си след неговата смърт.

Най-лесният вариант, разбира се, е Елизабет II да абдикира в полза на Чарлз. Редица монарси го правят много преди да навършат 90 г. При британската кралица обаче това не бе възможно и май продължава да не е. Около принц Чарлз също години наред имаше скандали заради изневерите му, шумния развод с лейди Даяна и трагичната ѝ смърт при автомобилна катастрофа. Дори и след като се ожени за дългогодишната си любовница Камила, той не успя да се превърне в достоен наследник на своята майка. Даже имаше периоди, в които британските медии упорито пишеха, че е по-добре да се откаже от реда си за наследяване на трона в полза на своя син принц

Уилям, който до

момента показва

безупречно поведение

Така че едва ли Елизабет II би му поверила монархията в толкова важен момент от нейната история, когато Великобритания се готви да напусне ЕС. Най-малкото защото след 67 години на трона тя се е превърнала в един от живите символи на Обединеното кралство, от които то ще има нужда, за да продължи пътя си към просперитет, какъвто обещават защитниците на Брекзит. Но дори и да го направи, тя ще продължи да бъде част от ключови за нацията възпоминателни и тържествени мероприятия и ще получава всички почести.