"Файненшъл таймс": София е Силициевата долина на Югоизточна Европа (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7950778 www.24chasa.bg

Изданието посочва, че у нас има бърз интернет, ниски данъци и квалифицирани кадри

Като Силициевата долина на Югоизточна Европа е определена София в статия на престижното английско издание “Файненшъл таймс”.

В публикация, посветена на страната ни, вестникът разказва за рекордните инвестиции в информационните и комуникационните технологии (ИКТ) в “България, най-бедната държава в ЕС”. Това спомага за по-голямо увеличение на трансграничния приток.

Затова допринася и самият “Файненшъл таймс”, след като през април тази година премести екипа си за разработка на продукти и технологии в офиса в София, открит в началото на 2019 г.

Откритите работни места бяха 110, а служителите получиха задача да отговарят за инженеринга, разработването, дизайна и икономически анализи.

“Разгледахме редица места в Азия, Европа и Обединеното кралство, преди да изберем България”, каза при откриването на центъра Кейт О'Риордан, главен служител за продукти и информация на “Файненшъл таймс”. “Дългогодишната репутация на София като център за технически постижения наред с родословието в данните и в изкуствения интелект и появата ѝ като технологична столица на Балканите я направи незаобиколима дестинация.”, допълни тя.

“Фейсбук” и Световната банка през тази година също избраха столицата ни за свои офиси, откъдето ще предоставят ИКТ услуги.

И миналата 2018-а беше силна за България, когато чуждестранните инвестиции в ИКТ и софтуер достигнаха

рекордната сума

от 240 млн.

щатски долара

Те идват от 16 проекта, отново предимно в София. Според fDi Markets - емисия за данни на “Файненшъл таймс”, която следи съобщения на чужди компании за инвестиции на зелено, чуждестранните инвестиции в сектора нарастват непрекъснато от 2015 г. насам. Оттогава в софтуерната индустрия и IT услугите в България са вложени 673 млн. долара, сочи изданието. 816 млн. долара са отишли в предприятия за авточасти, а 798 - в транспорт и складове.

Петте години преди 2015 г. България е получавала чуждестранни инвестиции в сферата само от средно 5 проекта на година, но след това страната ни се превръща в главна цел и успява да привлече 30% от всички проекти през 2018 г., твърди fDi Markets.

До септември тази година пък

в София са

започнали още

7 големи проекта

в ИКТ сектора,

които са на обща стойност 93,5 млн. долара.

“Файненшъл таймс” подчертава още, че у нас ще се помещава и един от осемте суперкомпютъра в Европейския съюз. Изтъкнати са и други предимства на София - това, че предлага широколентови услуги, които са сред най-бързите в ЕС, плосък данък от 10% върху корпоративните печалби и личните доходи - една от най-ниските ставки в съюза, конкурентоспособна работна ръка и ниска цена на живота.

“Ние разпознахме потенциала на София като технологичен център на световна класа през 2015 г.”, казва пък Стивън Гарднър, главен служител и доставчик на британската компания за спортни данни Genius Sports Group, в чийто български офис работят 320 души. По думите му служителите в офиса най-вероятно ще се удвоят в идващите години. “Въпреки че е все по-конкурентоспособна, България продължава да предоставя достъп до дълбок резерв от таланти за развитие на технологии и продукти”, добавя Гарднър.

Според fDi Markets IT секторът е имал продажби от 3,2 млрд. долара през 2018 г., което е увеличение с 45% за година. В него има над 12 хил. компании с 50 000 служители, от които 90 на сто са в София, сочи агенцията за инвестиции. Около 70 на сто от компаниите продават услугите си само за износ, показват данни на американското министерство на търговията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Дори и на години, българките са най-красиви Лили АНГЕЛОВА Най-красивите баби в света са българки! Това са Силвия Домозетска и Стефи Стаменова. Силвия е журналист, продуцент и водещ на радио- и тв програми в Благоевград, на 51 години, а Стефи се окичи с лентата Мисис Баба на Балканите. "Щастлива съм с титлата

Бившият министър и настоящ партиен лидер Петър Москов опъна здраво нервите на МВР. Десният водач паркира безцеремонно джипа си под носа на институцията, точно на забранения ъгъл на улицата, видяха топпапараците на "България Днес". Ексздравният шеф не се притесни от близкото присъствие на куп униформени и хукна да си купува храна за вкъщи

Актрисата Виолета Марковска заприлича на истински ескимос, видяха папараците на "България Днес". Мария Чеканова от сериала "Столичани в повече" отиде до магазина сгушена в дебело зимно яке, а повече от половината й лице бе закрито от вълнен топъл шал. Екипирана от главата, но не и до петите. Актрисата бе забравила да закопчае ботите си и