Зет италианец консултира вецовете по Искър, за които две държави разследват източване на 40 млн. евро

https://www.24chasa.bg/novini/article/7950793 www.24chasa.bg
Горе вдясно е къщата на Патрик Паулето. Само една ограда я дели от тази на Пламен Дилков (вляво), която има и басейн в двора.

Български акционер твърди, че те може да бъдат продадени, за да се прикрият злоупотреби със средства

Италианецът Патрик Паулето е вдъхновител и консултант на проекта за построяването на вецове на река Искър, за източването на 40 млн. евро от които сега има разследване у нас и в Италия. А то започна след сигнал до прокуратурите в двете държави, подаден от предприемача Желю Ганчев.

2013-а - Пламен Дилков обяснява как действат порстроените вецове. По това време той е управител на “ВЕЦ Свогеи” АД.
2013-а - Пламен Дилков обяснява как действат порстроените вецове. По това време той е управител на “ВЕЦ Свогеи” АД.

Преди близо 6 месеца той става акционер в компанията “ПВБ пауър България”, която е собственик на централите. Ганчев се обръща към прокуратурата, защото се натъква на смущаващи практики и договори на многократно завишени над пазарните цени.

Началото на проекта за вецовете е преди близо 15 години. Тогава Патрик Паулето, който е бил асистент на управителя на област Трентино, иска да пренесе в България италианския опит в областта на управлението на околната среда. С други думи, да бъдат построени 9 веца в Искърското дефиле.

Това обаче не е лесна работа - трябват редица документи и разрешителни. Любопитна подробност е, че Паулето е зет на областния управител на София област Олимпи Кътев в периода 2001-2005 година. Дали Кътев е помогнал на зет си, не е ясно. Ясни са само фактите, че докато той е на поста, проектът е задействан, и то точно в Софийска област.

За участието на зет си Кътев казва, че Паулето е бил само служител, а не акционер, вецовете имат италиански собственици. Желю Ганчев обаче твърди, че това не е вярно и че е готов да покаже договор, който доказва обратното.

Договорът е от април 2004-а и е между Finenergy, която е един от собствениците сега на вецовете, и TS Corporate, регистрирана в Лугано. Според документа Finenergy купува дела от 10% на TS Corporate в компанията Petrolvilla International, която по онова време държи вецовете по Искър. В договора има куп условия за плащанета на цената от 1 млн. евро, които могат да се обобщят с това, че до май 2005 г. трябва да са налични всички разрешителни за вецовете.

Явно условието е изпълнено, защото първата копка, с която стартира изграждането на централите, бе направена през септември 2006 г. Ганчев твърди, че чрез подставено лице действителен собственик на TS Corporate е Патрик Паулето. Което означавало, че той е участвал като акционер в началото на проекта, а не е бил само служител на фирмата. И е успял да вземе една нелоша сума от него.

След време Petrolvilla става “ПВБ пауър” и именно тази компания купува Желю Ганчев в началото на тази година и така става съдружник с италианските фирми “Алперия”, “Доломити” и “Финест” в собствеността на вецовете по река Искър. В интервю за “24 часа” преди близо месец предприемачът заяви, че е установил множество договори, сключени от “ВЕЦ Своге” на завишени цени. И че чрез тази схема от 2006 г. насам са източени 40 млн. евро от централите. В сигнала до прокуратурите в България и Италия Ганчев посочва и няколко конкретни сделки, като описва и начините за разпределение на средства. Бизнесменът твърди, че 77% от парите от договорите със завишени цени отиват в италианските компании, а 23% са за управителя на компанията в България Пламен Дилков.

Една от конкретните сделки е с фирма “Инжектосонд България”, която е собственост на едноименната италианска компания. “Инжектосонд Българи” сключва договор за сондиране, при което се поставят бетонни колони, за да няма свличания на терена, на който са построени вецовете. Общата стойност на услугата, платена от “ВЕЦ Своге”, е 12 млн. евро. Управителят на веца Пламен Дилков е получил 1,2 млн. евро комисиона чрез притежаваната от него фирма “България инженеринг”, твърди Ганчев. А други близо 7 млн. евро са отишли към италиански фирми. Така щетата за предприятието само от този договор била над 8 млн. евро.

А след като приключват скъпите договори за строителни работи, се минава към други скъпи договори за услуги, разкрива Ганчев. Един от тях е с “Компания за енергетика и развитие” ООД (КЕР), която сключва договор за балансиране с “ВЕЦ Своге”. Според Ганчев цената е повече от 3 пъти над пазарната.

В периода от февруари 2018-а до юни 2019 г. “ВЕЦ Своге” АД изплаща на КЕР 1 347 520,63 лева. В същия период “България инженеринг” получава от КЕР 608 536,18 лева, което представлява 45% от цялата сума. Тези средства са дошли от “ВЕЦ Своге” и са прехвърлени във фирма, собственост на управителя Пламен Дилков. Загубата за “ВЕЦ Своге” АД само от тази сделка за този период от време е над 1 млн. лева.

Според твърденията на Ганчев в тази схема става ясно, че в някои от месеците “България инженеринг” издава 2 фактури към КЕР, а Пламен Дилков съобщава на италианските си партньори само за една от тях. По този начин Дилков заблуждава и италианците за платените суми, твърди Ганчев. Това лесно можело да се проследи от фактурирането за месеците октомври, ноември и декември на 2018-а и за януари 2019 г.

Ганчев няколко пъти настоява пред италианските си съдружници да поискат обяснение от Дилков за завишените цени и да се спре подписването на такива договори. От “Алперия”, “Доломити” и “Финест” обаче правят общо събрание и освобождават от отговорност Пламен Дилков, без да потърсят от него обяснения има ли нанесени финансови щети на вецовете, в които те инвестират, а той управлява.

Според Ганчев се готви следваща стъпка, за да се продължи с отклоняването на средства от вецовете. Предприемачът твърди, че се подготвя продажба на “ВЕЦ Своге” АД. Така компанията майка “ПВБ пауър България” ще остане без активи, а за нов собственик на вецовете се спряга фирмата “Акуо Енерджи Интернешънъл” – Люксембург. По думите на Ганчев така се прави опит да се прикрие източването на средства, а общинските италиански дружества, които са акционери, да спрат да носят отговорност за злоупотребите.

Ако се стигне до такава сделка обаче, ще бъде нарушен Законът за икономическите и финансовите отношения с дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, контролираните от тях лица и техните действителни собственици. Според него собствениците на медии и енергийни дружества трябва да бъдат ясни на органите на властта в България. В закона ясно е записано, че “на дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, и на контролираните от тях лица се забранява пряко и/или косвено учредяване или участие в лице, което извършва дейност по Закона за енергията от възобновяеми източници”.

В историята около построяването на вецовете и високите им разходи след това има и още един любопитен детайл - Патрик Паулето и Пламен Дилков са близки приятели. Съпругата на Пламен Дилков е работила в една от фирмите на Серджо Бертолоти - вече бившия собственик на “ПВБ пауър”. А Дилков като строителен инженер води строителните дейности по вецовете в България. Дружбата между Паулето и Дилков продължава и до днес, а къщите на двамата в София са една до друга. Според Ганчев те са построени с пари от вецовете - направени са чрез фирми на Дилков и Паулето, чиито приходи идвали от отклонените средства от “ВЕЦ Своге” АД и “ВЕЦ Марица” ЕООД.

Част от парите от вецовете са отишли и за покупката на къща в Халдики, Гърция на Паулето и Кътев, допълва Ганчев.

През 2009 г. имаше и скандал с къщата на Паулето. Той купува имот в “Малинова долина” и започва да строи чисто нова къща. По сигнал за липса на документи са правени проверки, в един момент има и становище от РДНСК за нарушения, но в крайна сметка къщата е построена.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чалгата вече няма да бъде същата! Една от емблемите на родния попфолк в последните години - Фики Стораро, обяви, че рязко сменя стила на музиката, в която ще се изявява. 25-годишният изпълнител е популярен сред феновете си с по-ориенталските ритми, но сега е взел решението тотално да промени имиджа си на чалгаджия

На съд заради схема с еврофондове отива съпругата на скандалния общински съветник от Стамболийски Атанас Мавродиев, обявиха от прокуратурата. Любопитно е, че престъплението, извършено от Стоянка Мавродиева, е буквално същото като това на мъжа й, стартирал кариерата си в политиката от името на патриотите

Под домашен арест е освободен банковият обирджия Константин Чапкънов, най-малкият от тримата синове на големия скулптор Георги Чапкънов-Чапа. Мярката на обвинения в престъплението е променена в по-лека от "задържане под стража", което му бе наложено, след като през февруари Константин бе заключен заради обир на банка в София