Разсрочват екоданък за общини, за да не вдигат много такса смет

https://www.24chasa.bg/novini/article/7950805 www.24chasa.bg

Вместо догодина той ще се вдигне до 95 лв. през 2022-а

Екоданъкът за общините, който догодина трябва да се вдигне от 57 на 95 лв. за тон, да бъде разсрочен на три пъти до 2022 г. Този вариант ще предложи Министерството на околната среда и водите на Националното сдружение на общините (НСОРБ), каза ресорният министър Нено Димов на среща с групата на “Обединени патриоти” в парламента в петък.

Това са отчисленията, които плащат за депониране на отпадъци. Вдигането им се отлага до цялостното изграждане на инфраструктура за сепариране и компостиране. В противен случай заради рязкото покачване е възможно да се вдигне такса смет за почти всички общини.

Целта на таксата е да се насърчат общините да намалят количествата на отпадъците, които депонират, чрез въвеждане на разделно събиране, за да се рециклират след това, както и да се изградят инсталации. Още през 2013 г. е предвидено през 2020 г. плащанията да са 95 лв. на тон. Голямата разлика между сегашния размер от 57 лв. е заради намалението на отчисленията през 2017 г. по настояване на НСОРБ.

“Предвидено беше до 2020 г. да бъдат изградени планираните съоръжения за третиране на отпадъци. Вече има 53 регионални депа, но, за съжаление, има забавяне на някои компостиращи и сепариращи инсталации”, отбеляза Димов. Той припомни, че за общините, които изпълняват целите, отчисленията ще се намаляват с по 50%.

По предварителна информация от Изпълнителната агенция по околна среда за 2018 г. 38 общини рециклират огпадъците, а 195 са ограничили депонираните биоразградими отпадъци.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Новият треньор на полския "Ягелония" Ивайло Петев никога няма да забрави прословутото си събличане на "Герена". "Не искам да се връщам към тази шибана случка - казва Петев пред местни медии. - След това от "Левски" ме търсиха още два пъти, много държаха на мен. Но след тази случка нямаше как да се върна и да работя в този клуб

Нападателят на "Пари Сен Жермен" Единсон Кавани вероятно ще премине в "Атлетико" (Мадрид) до броени часове, твърди "АС". Изданието съобщава, че агентът на 32-годишния уругваец се намира в испанската столица за финални преговори. Очакваше се още снощи да бъде постигнато споразумение, а днес трансферът да бъде официално обявен

Котешка тоалетна в купето, чорапи на чистачките, найлонови торбички на огледалата са добри идеи Иво АНГЕЛОВ Размразяването на колата във вледеняващата зимна сутрин е едно от най-досадните задължения. Тюхкания и яд няма да ви помогнат, но има няколко дребни хитрини, които могат значително да подобрят живота ви