Ключов свидетел даде показания по делото "Рекет" срещу Катица Янева

https://www.24chasa.bg/novini/article/7950868 www.24chasa.bg
Катица Янева СНИМКА: Независен Весник

Ключовият свидетел по делото "Рекет" Йордан /Орце/ Камчев даде днес показания в съда в Скопие, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.

Делото "Рекет" бе заведено срещу бившата ръководителка на Специалната прокуратура Катица Янева, бизнесмените Боян Йовановски и Зоран Милевски по обвинение, че са изнудвали Камчев и са взели от него подкуп от 1,5 милиона евро, за да бъде отменен арестът му и да му бъде върнат паспортът. Камчев бе задържан във връзка с разследване на Специалната прокуратура по делото "Империя" по подозрения в организиране на престъпна група с цел измами, пране на пари и злоупотреба със служебното положение в периода 2002-2013 г.

По-рано тази седмица Зоран Милевски призна вината си и бе осъден на три години затвор, а делото продължава срещу Янева и Йовановски.

Камчев каза, че делото "Империя" според него е било изфабрикувано през август 2018 г. от Йовановски, с когото имал няколко несполучливи опити за бизнес сделки. Първо получил от Йовановски оферта за пиар реклама, но когато Камчев му предложил 50 000 евро, той се отказал от сделката, защото сумата била малка. След това Йовановски и Милевски му предложили да открият молове. Договорът, който предложил Йовановски, бил подписан от сина на Катица Янева. Камчев го отхвърлил. После Йовановски му предложил проект за домове за пенсионери, като му поискал 4 милиона евро. Междувременно Камчев платил 180 000 евро за реклама в телевизия, притежавана от Йовановски. Изнудването продължило и в него били включени още няколко души.

След всичко това Камчев бил арестуван и предложил гаранция за домашен арест. През първите дни след задържането му били направени проверки във всички притежавани от него компании. Това, според Камчев, бил умишлен натиск от Йовановски чрез прокурорите от Специалната прокуратура, включително чрез ръководителката й Катица Янева.

Камчев се консултирал с приятели от България, които го посъветвали да даде пари на Йовановски, но да ги бележи и снима. Камчев предложил на Йовановски 250 000 евро, но той му казал, че прокурор Янева е много "нервна", след което решил да плати един милион.

Докато бил под домашен арест, Камчев бил четири пъти на разговор в Специалната прокуратура, а на едно от изслушванията Катица Янева му казала: "Това, което договаряш с Боки /Йовановски/, да го довършиш".

Камчев съобщил в Управлението за сигурност и контраразузнаване /УБК/, че е дал пари на Йовановски, а директорът на управлението го посъветвал да запази всички записи от предаването на парите, за да се дадат за експертиза.

Днес показания по случая трябваше да даде и съпругата на Камчев, но тя не се яви в съда поради болест.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В Египет службите за сигурност са арестували китайка, която e приготвяла скара от змии за свои приятели в град Мадинати, източно от Кайро. Според социални медии, цитирани от сайта "Ал Арабия", властите са били сезирани от местни жители, че от частен апартамент излиза странна миризма. Въпросното жилище е било наето от китайска жена

Футболните клубове в България ще пострадат сериозно и ще имат много големи финансови трудности заради кризата с коронавируса COVID-19. Това прогнозира финанситът Нено Ненов. Според него може да се стигне и до преустановяване на дейност на някои клубове. "Една такава криза, която не знаем колко дълго ще продължи

На предсрочно освобождавене от затвора се надява касапинът от Джебел Мерт Мехмед. Той се прочу като Кървавия Мерт, след като уби 24-годишната Джейлян Юсуф и дъщеричката й Джейда, на 7 г. Тази версия се носи от известно време в малкото родопско градче, което бе разтърсено от новината за бруталното престъпление рано сутринта на 22 април 2014 г