Народната аристократка Стоянка Мутафова

https://www.24chasa.bg/novini/article/7950923 www.24chasa.bg

Благородна,

талантлива,

красива и умна -

така я помнят и обичат всички

Ако някой в България може да бъде наречен аристократ, това бе тя. Родена е в семейството на богати интелектуалци - дъщеря е на Константин Мутафов, издънка на велик тревненски род.

Един от тези родове, които направиха Българското възраждане. Баща ѝ и майка ѝ са изключително добре образовани. (Не само за времето си, но и по днешни критерии.)

Същото се отнася и за самата Стоянка Мутафова, която беше освен много умна и талантлива, и невероятно начетена. Въпреки сребърната лъжичка, с която е родена, тя играеше много вдъхновяващо и смешно роли на простовати жени, които ѝ донесоха извънземна популярност.

Ако някой в България може да бъде наречен народен артист, това бе Стоянка Мутафова, която всъщност се казва Стояна-Мария (кръстена е на дядо си по майчина линия и на прабаба си), но заради грешка в афиш добива известност с името Стоянка.

До последните си дни тя играеше в театъра и бе обявена за най-възрастната играеща актриса в света.

Беше много изискана и възпитана, притежаваше в голяма степен онова качество, което се нарича “емоционална интелигентност” - т.е. подхождаше към всеки и всичко добронамерено и с разбиране. Чуждо ѝ беше всякакво високомерие, макар че имаше много основания да си вири носа.

Беше умна, красива, талантлива, образована, богата и ценена, но си остана до края земна и добра. Вероятно затова толкова много я обичаха българите.

Господ ѝ даде дълъг живот и всички се надявахме, че ще реализира и в живота ролята си на възрастна актриса в пиесата “Столетие мое”.

С нейната смърт символично си тръгна цялото поколение основатели на Сатиричния театър - Радой Ралин, Стефан Сърджаджиев, Станислав Стратиев, Георги Парцалев, Георги Калоянчев, Никола Анастасов...

Еманация на най-доброто от българския талант и чувство за хумор.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Опита да направи образованието ни игра и забавление, става най-младият професор Иво АНГЕЛОВ На 87-годишна възраст в неделя издъхна бележитият ни математик, политик и дипломат Благовест Сендов. За мнозина той беше познат като председател на Народното събрание в смутните времена от 1995 до 1997 г., но най-големите му успехи идват в научната сфера

Рибите ми помогнаха да се издигна в съдийството, казва кумът на Камата - Атанас Узунов Футболната легенда Христо Стоичков е станал специалист в улова на шарани в Америка. Това разкри неговият кум - бившият футболен съдия Атанас Узунов, който тези дни отпразнува своя имен ден. 64-годишният топрефер е общински съветник в Пловдив

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции