Стоянка Мутафова се страхува от числото 97, на толкова години си отива майка й

https://www.24chasa.bg/novini/article/7950940 www.24chasa.bg
Стоянка Мутафова в ролята на циганката във филма “Бягство в Ропотамо”, която “не й познава” до колко години ще доживее

Във филм циганка ѝ гадае, че ще живее до 95 години

2 месеца преди да изпълни 98 години (родена е на 2 февруари), актрисата Стоянка Мутафова почина на Никулден (6.12.) в 6:15 ч. във Военна болница.

Сбъдна се най-лошото ѝ предчувствие - че ще си отиде точно на 97 години!

Уви, така и се случи.

Фиксацията ѝ идва от факта, че майка ѝ, за която тя се грижи предано до края на дните ѝ, умира точно на тази възраст, и то след лошо падане. В лични разговори Стояна е признавала, че се страхува от това число, направо го мрази, че все още пред очите ѝ е жизнената ѝ и интелигентна майка, която внезапно угасва. (Баща ѝ умира много млад - б.а.) Екатерина Мутафова е една от най-образованите жени за времето си. Завършва история в Софийския университет, владее френски и латински. Била е гимназиална учителка във Видин и Ловеч, а през 1918 г. постъпва в елитната софийска Втора девическа гимназия, където преподава история, френски, латински и старогръцки език. Почти до края на дните си дава частни уроци по пиано и езици.

Стояна се оказа

по-добра пророчица

от Ванга,

на която за разлика от много свои колеги не вярва. “Просто беше една неука, но много хитра жена, която знаеше как да манипулира хората. Нищо не ми позна, ама нищо! Пълни глупости изговори. Каза ми, че имам син и зачака няколко секунди, явно да потвърдя. Аз си мълчах. По това време вече беше родена дъщеря ми Муки. Тя дори не разбра, че Стоянка Мутафова е при нея, чак на края на срещата каза: “Ама това ти ли си, мари?” Ами аз съм ами, нали си голяма проницателка?! Никакъв контакт не направи с мен. Тя просто налучкваше някои неща, един по-образован и начетен човек веднага би я хванал. Но в крайна сметка всеки избира да вярва или не - човек понякога не е лошо да си мисли, че съдбата му е писана някъде горе”, спомня си Мутафова.

Във филма на Рангел Вълчанов “Бягство в Ропотамо” Стоянка Мутафова играе ролята на циганка, която врачува по морето. Седи на плажа и предсказва.

В един момент камерата я дава в едър план и тя казва:

- Слушай, ма! Ти си Стоянка Мутафова, ма...

- Верно е. Много познаваш - отговаря истинската Мутафова в едър план в следващия кадър (тя е и клиентката - б.р.).

- Познавам! Че живееш 95 години...

Пустата му врачка

не позна с 2 г...

Стояна често се шегува, че цифрата 100 ѝ се вижда леко комична. “Ама, моля ви се, виждала съм какво представляват хора на тази възраст. Не знам дали бих искала да изглеждам като тях”, твърди Мутафова. Тя не съжалява за нищо. Понякога обаче се чуди какво би станало, ако се беше отдала на любимата си археология. “Някога се отнасях подигравателно към баща ми, който ме убеждаваше, че това е моето призвание - да копая делви и черепчета. Той ми казваше: “Ще попадаш на неочаквани светове”. И беше прав. И винаги, когато ме е било яд на театъра, съм си мислила: “Боже, защо не съм някъде, където мога да открия нов град.”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Новият треньор на полския "Ягелония" Ивайло Петев никога няма да забрави прословутото си събличане на "Герена". "Не искам да се връщам към тази шибана случка - казва Петев пред местни медии. - След това от "Левски" ме търсиха още два пъти, много държаха на мен. Но след тази случка нямаше как да се върна и да работя в този клуб

Нападателят на "Пари Сен Жермен" Единсон Кавани вероятно ще премине в "Атлетико" (Мадрид) до броени часове, твърди "АС". Изданието съобщава, че агентът на 32-годишния уругваец се намира в испанската столица за финални преговори. Очакваше се още снощи да бъде постигнато споразумение, а днес трансферът да бъде официално обявен

Котешка тоалетна в купето, чорапи на чистачките, найлонови торбички на огледалата са добри идеи Иво АНГЕЛОВ Размразяването на колата във вледеняващата зимна сутрин е едно от най-досадните задължения. Тюхкания и яд няма да ви помогнат, но има няколко дребни хитрини, които могат значително да подобрят живота ви