Кои специалности дават най-висока добавена стойност

https://www.24chasa.bg/novini/article/7950976 www.24chasa.bg
Безплатно с “24 часа” на 9 и 16 декември луксозни книжки с тазгодишния рейтинг на българските университети

“Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми” и “Металургия” са сред първенците по този показател

Рейтинговата система на висшето образование в България дава изключително богата и интересна информация. Това е и съвсем практически ориентир за кандидат-студентите, и база за анализ на системата.

Рейтингът оценява 52 професионални направления в 51 университета по много критерии.

Едно от нещата, които може да се видят при кръстосано засичане на данните, е кои направления дават висока добавена стойност. Това са направленията, в които студентите са със сравнително нисък успех от дипломите за средно образование, но

обучението във

висшето училище

им носи високи

доходи

Безапелационен лидер по този показател е професионалното направление “Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми”. Последното издание на Рейтинговата система на висшите училища в България показва, че по среден месечен облагаем доход през предходните 5 г. по данни завършилите това направление са на трето място - с 2339 лв. А средният им успех е 4,40. 

Подобна ситуация се наблюдава и при направление “Металургия”. Средният успех от дипломата на първокурсниците е 4,38. Доходите на завършилите обаче са сред най-високите - 1940 лв.

Непосредствено

под средната

стойност в

таблицата

по успех

от дипломата за средно образование е и “Военно дело” с 4,98. Получилите диплома от това професионално направление обаче също вземат добри пари. Облагаемият им доход е 1641 лв.

Според рейтинговата система успех от дипломата за средно образование 4,78 е достатъчен за “Електротехника, електроника и автоматика”. Завършилите успешно това професионално направление също са сред добре платените с облагаем доход 1730 лв.

Под средната стойност в таблицата по успех е и направлението “Химични технологии” с 4,88.

В графиката с облагаемия доход обаче, то е над средната линия - с 1413 лв.

Иначе осем от направленията, в които успехът от дипломата за средно образование е над средния, вземат и доходи над средните.

Първенци по облагаем доход са професионалните направления “Информатика и компютърни науки” (2586 лв.) и “Математика” (2435 лв.). Кандидат-студентите за тези дисциплини са с успех 5,27 и 5,28.

Най-добрите по

успех от

гимназиалното

си образование

са медиците

Средният успех от дипломите им е 5,63. А по доходи са на 15-о място с 1478 лв.

Фармацевтите са втори по успех с 5,51, но пък по заплащане са с 1668 лв.

Рейтинговата система сравнява представянето на 51 висши училища в рамките на 52 професионални направления на основата на десетки показатели. Тя беше представена официално в Министерството на образованието и науката от министър Красимир Вълчев и авторите на системата от консорциума Институт “Отворено общество” и “Сирма Солюшънс” в четвъртък. Рейтингът ѝ вече може да се използва и да ориентира бъдещите кандидат-студенти кое професионално направление в кое висше училище да изберат.

Информацията е в интернет базираната платформа https://rsvu.mon.bg/.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нападателят на "Пари Сен Жермен" Единсон Кавани вероятно ще премине в "Атлетико" (Мадрид) до броени часове, твърди "АС". Изданието съобщава, че агентът на 32-годишния уругваец се намира в испанската столица за финални преговори. Очакваше се още снощи да бъде постигнато споразумение, а днес трансферът да бъде официално обявен

Котешка тоалетна в купето, чорапи на чистачките, найлонови торбички на огледалата са добри идеи Иво АНГЕЛОВ Размразяването на колата във вледеняващата зимна сутрин е едно от най-досадните задължения. Тюхкания и яд няма да ви помогнат, но има няколко дребни хитрини, които могат значително да подобрят живота ви

Бившият халф на "Левски" Роман Прохазка подписа договор с полския "Гурник" (Забже). Любимецът на феновете на "сините" идва като свободен агент след прекратяването на договора му с чешкия "Виктория" (Пилзен), където загуби титулярното си място. В "Гурник" Прохазка ще играе с бившия защитник на ЦСКА Борис Секулич