България няколко пъти е уведомявала Брюксел за полско месо със салмонела

https://www.24chasa.bg/novini/article/7951273 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

През последните месеци Полша няколко пъти е подавала сигнали в Брюксел за салмонела в замразени пилешки продукти, които се изнасят и за други държави от ЕС, сред които и България, предава БНТ.

България също няколко пъти е уведомявала Брюксел за полско месо със салмонела и за това, че взема мерки то да не стигне до пазара.

Освен Полша, която сама няколко пъти подава сигнали в общоевропейската Система за бързо предупреждение, това правят и няколко други държави, внасяли полско пилешко месо. Сред тях са България, Чехия, Латвия, Белгия, Холандия, Германия. Всички държави предупреждават, че взимат мерки месото да не стигна до пазара. Швеция съобщава в началото на декември за салмонела и в полско телешко месо.

Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи спомага за това информацията за опасни храни да бъде бързо споделяна между държавите-членки. Конкретните мерки за изтеглянето от пазара на опасни продукти обаче са в правомощията на самите държави-членки.

Брюксел на няколко пъти предупреждава Полша заради проблеми с ветеринарния контрол в кланиците.

Преди няколко месеца в системата за бързо предупреждение бяха получени сигнали от 14 държави за телешко месо от Полша, което не е годно за консумация и вероятно идва от нелегални кланици.

Земеделският министър на съседна Чехия дори обвини Варшава не обръща достатъчно внимание на ветеринарния надзор и няма надеждна система за контрол на месото.

През първите месеци на 2019 г. полският министър на земеделието увери, че страната му предприема стъпки за затягане на контрола върху месото и месните продукти. Последвалите сигнали не оставят съмнение, че страната има какво да направи още в тази посока.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции

"Това са пълни глупости. Убедени сме, че смъртта му е инсценирана, за да се измъкне с парите ни", нервно коментираха на 25 юни 2007 г. пред медиите известни родни бизнесмени. Повод за изявленията им е новината за смъртта на подвизаващия се с две самоличности като Емил Коен и Емил Бояджиев скандален бизнесмен и шеф на баскетболния ЦСКА

Големият кораб с много товар. Така коментираха столичани, извръщайки се вчера след естрадната легенда Силвия Кацарова на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха изпълнителката на "Големият кораб", натоварена като танкер с покупки в няколко торби през рамо. Легендата дори успяваше и да урежда делови ангажименти по телефона