Срещата Борисов-Тръмп, Сирия и НАТО – главните теми, които предизвикаха критики срещу ЕС и САЩ през ноември

https://www.24chasa.bg/novini/article/7951423 www.24chasa.bg

Срещата между българския премиер Бойко Борисов и американския президент Доналд Тръмп беше една от темите, които предизвикаха най-много критики срещу САЩ и ЕС в българските медии през ноември.

Политологът Петър Чолаков прогнозира, че на фона на драматичната процедура по импийчмънт срещу американския президент, Доналд Тръмп едва ли ще отдели много време за българския си гост - премиера Бойко Борисов.

„Доналд Тръмп, който в понеделник ще бъде домакин на Бойко Борисов, често се произнася негативно за американските медии. По този начин той следва модела, използван от няколко настоящи и бивши лидери в чужбина - включително Борисов - за да задушава истината и отговорността на правителството пред хората. Това каза бившият американски посланик в София Джеймс Пардю в коментар за „The Hill“, препубликуван от „Дневник“.

Пардю дава и интервю за Дойче веле. „И българският министър-председател, и президентът на САЩ разчитат на национализма и на определен груб популизъм. И двамата не обичат независими и критични медии “, обяснява Пардю.

„Според геополитическите и икономическите интереси на САЩ, трябва да се очаква, че от България ще се изисква да стане фронтова страна на НАТО срещу Русия. Това ще означава, в своята специфика, мащабни действия, които са в противоречие с българските национални интереси “, прогнозира Стоян Жулев в анализ за pogled.info.

Напрегнатата ситуация в Сирия и действията на мощните държави в този регион остават една от най-коментираните в медиите през този месец и също предизвикват медийни атаки към ЕС и особено към САЩ.

В началото на ноември говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Русия обвинява САЩ в контрабанда на нефт от Сирия за повече от 30 милиона долара на месец. Тя също казва, че военните действия на САЩ в нефтените находища в Северна Сирия са незаконни.

Pogled.info публикува анализ на „Foreign Affairs“, в който се казва, че „самите американци помогнаха за увеличаване на руските сили в Сирия чрез кампанията си„ антитероризъм.

Медията публикува и коментар от руския политолог Валери Коровин, според когото „Америка е в нервна треска и кипи и трябва да се отнасяме към това с разбиране. Пациентът има агония, треска и делириум, но той продължава да взема решения, да налага санкции и да изпраща войски навсякъде.

По-късно през ноември медиите публикуват друг анализ на същия политолог - отново за ситуацията в Сирия. "Операцията на Русия в Сирийската арабска република спря изпълнението на американския еднополюсен световен проект", обяснява Коровин.

Кандидатът на демократите за президент на САЩ Тулси Габард също критикува политиката на Тръмп за Сирия. „Решението на Доналд Тръмп да остави войски в Сирия, за да„ защити “нефтените находища, не само намалява шансовете му на предстоящите избори, но и„ хвърля срам“ върху американските войски, които са обвинявани за присвояване на чужди ресурси“, заявява кандидатът за президент.

Duma.bg публикува интервю със сирийския президент Башар Асад, направено от "Русия днес". „Войната в Сирия е миниатюрен модел на Третата световна война, която се води косвено. Проблемът със САЩ е, че те губят хегемонията си ”, обяснява Асад.

Русия също атакува САЩ заради политиката му в сирийския регион. Руският външен министър Сергей Лавров заявява, че Вашингтон иска да отдели сирийската територия на източния бряг на река Ефрат и прави всичко възможно, за да създаде квазидържава там

Fakti.bg публикува анализ от Deutsche Welle, който е озаглавен „Когато властта има значение вместо правото: как Тръмп уби мирния процес“.

През ноември в медиите в България бяха публикувани много изявления за бъдещето на НАТО, като повечето от тях бяха с източник от Русия.

„НАТО не може да гарантира сигурността на Европа. Алиансът служи като инструмент за подчиняване на европейската политика на американските власти ”, заявява Дмитрий Новиков - първи заместник-председател на Комитета на държавната дума по международни въпроси.

Pogled.info публикува критичен анализ за армията на НАТО. „Тормозът, побоите и дори изнасилванията на войници - това е рутина за живота във въоръжените сили на най-развитите страни на Запад. Западните медии внимателно игнорират тази тема ”, пише в статията.

Аналогична статия е публикувана в медиите по-късно през ноември. „Манталитетът на окупатора води войниците на НАТО към престъпления“ е заглавието на анализа. „Убийствата, сексуалното насилие и изтезанията далеч не са пълният списък на престъпленията, извършени от британската армия в Ирак и Афганистан“, пише в статията.

Френският вестник „Le Figaro” пише: „Членовете на Северноатлантическия алианс, който наскоро отпразнува своята 70-годишнина, все повече се разминават в своето виждане за заплахи и приоритети. Медиите прогнозираха, че тази тенденция може да доведе до бавна смърт на НАТО.”

„Владимир Путин успя да„ засее раздора “в американската политическа система“, пише The Wall Street Journal, цитиран от pogled.info. „В Близкия изток и други области всичко също се оформя в полза на САЩ, докато членовете на НАТО са затънали в спорове относно бъдещето на този съюз“.

„Споровете в НАТО се увеличават рязко. Очевидно е, че различните членове на Алианса имат различни гледни точки по отношение на политиката в областта на отбраната и сигурността и рано или късно разногласията трябва да доведат до разцепване “, пише в друг анализ, публикуван в pogled.info.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на