За първи път пускат панди на свобода извън провинция Съчуан

https://www.24chasa.bg/novini/article/7951486 www.24chasa.bg
Снимка Радио "Китай"

Китайският център за опазване и изследване на гигантските панди планира да пусне едно или две животни на свобода в природен резерват в източната част на провинция Дзянси, съобщи Радио "Китай". Това ще бъде първият път, когато гигантска панда ще заживее сред дивата природа извън югозападната провинция Съчуан, където до края на миналата година на свобода има общо 13 животни. Резерватът „Гуаншан" в Дзянси има мек климат, подобен на този в Съчуан, и непотъкната екосистема с изобилие от бамбук и минимално човешко присъствие, което го прави идеална среда за необезпокояван живот и размножаване на гигантските панди. Експерти на центъра за опазване и изследване на гигантските панди трябва да изберат между три животни – Пануан, Жанжан и Юнър, всяко от които е на две години и се смята, че са готови да заживеят на свобода.

Програмата за повторно въвеждане на гигантски панди в природата цели освобождаването на това животно в неговите исторически хабитати, където те да се научат отново да живеят и се възпроизвеждат на свобода, така че да се възстанови дивата популация.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Таксиииии! Така с айранче в ръка писателят Калин Терзийски се опита рано вчера сутринта да си хване превоз в столицата, видяха го топпапараците на "България Днес". Натоварен с покупки, Терзийски успя единствено да протегне айрана към един от шофьорите, за да привлече вниманието му. Заради липсата на свободна ръка творецът не си сложи маска

Само 10 години изкара зад решетките касапинът Красимир Самарджийски, който наръга 42 пъти жена си Анна с джобно ножче! Ревнивият убиец получи 20 г. затвор, но с добро поведение успява да си спести половината наказание. Това става ясно от определение на съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд, научи "България Днес"

Илиян Михов-Баровеца стана учител на годината! Музикантът и певец, който преподава в столичното 144-о СУ "Народни будители", беше избран за учител на годината след гласуването на 130 негови колеги. Преди дни изпълнителят получава грамота, която да потвърди заслуженото му отличие. "Признанието е много сладко