Борисов: Заради партийните субсидии можеше да не се приеме бюджетът

https://www.24chasa.bg/novini/article/7951680 www.24chasa.bg

Премиерът е възложил на финансовия министър Горанов да започне дебат с партиите за размера на субсидиите

"Оставете партиите без финасиране, и това ще доведе до диктатура - див популизъм". Това каза премиерът Бойко Борисов по време на извънредното заседание на Министерския съвет по повод партийните субсидии.

"Демокрацията е доказала, че с функционираща многопартийна система работи най-добре", допълни премиерът и обясни, че вариантът за субсидиите е бил приет, защото най-важно е било да се одобри бюджетът за догодина.

"А дебатът за партийните субсидии ще продължи. За нас е важно да има правила", уточни Борисов. По думите, ако не е бил приет бюджетът, е нямало да има пари за повишение на учителските заплати, на възнагражденията на армията, за здравеопазване и т.н.

"Дебатът за размера на партийните субсидии заплашваше приемането на Държавния бюджет", написа премиерът във фейсбук. "Рискът да не се приеме, означаваше да не увеличим заплатите с 10% във всички сфери. Но няма да сваля тази тема от нашето внимание. Възложих на министър Горанов да започне дебат с политически партии за размера на партийните субсидии. Трябва да има рамка за какво може да се харчат парите. Допустимо ли е да те да отиват за партийна телевизия?"

Очаквайте подробности.