Илон Мъск бе оневинен по дело за клевета, заведено от британски спелеолог

https://www.24chasa.bg/novini/article/7951734 www.24chasa.bg
Илон Мъск Снимка: Ройтерс

Шефът на компанията Тесла Илон Мъск бе оневинен по процеса за клевета, започнал срещу него в Лос Анджелис по-рано тази седмица заради туит, в който през лятото на миналата година нарече британски спелеолог "педофил", предадоха световните агенции, съобщи БТА.

Съдебното жури дебатира по-малко от час, преди да обяви милиардера, роден в Южна Африка, за невинен.

Мъск бе обвинен от Върнън Ансуърт, британски спелеолог, разкритикувал го, че си прави реклама, като праща изобретена от него подводница да помогне на тайландски деца, заклещени в пещера. Адвокатът на спелеолога беше поискал от съдебното жури да присъди на клиента му 190 милиона долара за нанесени морални вреди заради туита на Мъск. Адвокатът на милиардера обаче обвини британеца, че се опитва да извлече полза от един силно медиатизиран процес, който се свежда до спор между двама души. Адвокатът на британеца пък обрисува Мъск като тираничен милиардер, противопоставил се да един скромен човечец, чийто живот е бил разтърсен от медийното внимание към процеса.

В сряда британският спелеолог каза, че се е почувствал омерзен и унизен, след като Мъск го нарекъл публично педофил. Малко след туита си, Мъск се извини за него и го изтри. А гневът му срещу спелеолога бе породен от това, че той бе заявил, че подводницата, предлагана от Мъск за спасителната операция в Тайланд, е неподходяща за целта и че това е пиар трик, след което беше препоръчал на милиардера "да си я сложи там, където ще го заболи".