Милен Велчев: Не виждам причина за напрежение в държавния бюджет

https://www.24chasa.bg/novini/article/7951876 www.24chasa.bg
Милен Велчев. Кадър БНТ

"Този бюджет е продължение на досегашните бюджети в последните години. Смятам, че е отражение на политиката, която от години води ГЕРБ, така че нищо учудващо не виждам в този бюджет като цяло и не виждам причина за напрежение". Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ бившият финансов министър Милен Велчев.

"Не съм привърженик на догма, че държавата никога не трябва да харчи повече от приходите си, но това трябва да става, когато икономическият цикъл е в ниската си точка и когато бюджетната политика трябва да компенсира икономическия спад и да намали неговия ефект", каза още Велчев.

Той допълни, че на практика законът за държавния бюджет обхваща всички сфери на държавното управление и пришиването на определени етикети рискува да неглижира други негови важни функции.

"Бюджетът далеч не зависи само от финансовия министър. Той трябва да бъде приет от всичките му колеги в правителството, след това и защитен в парламента. Дори при наличието на силна политическа фигура какъвто е министър Горанов, бюджетът въпреки това претърпя някакви корекции в парламента. Така че желанията на финансовия министър може да са едни, а политическата реалност понякога прави своите корекции, като стремежът е те да са минимални и да не водят до дисбаланси", добави Велчев.

Той каза още, че практиката на бюджетирането в по-голяма степен трябва да бъде в синхрон с изискванията на Закона за публичните финанси. Да се прави извънредна политика по отношение на част от пенсиите според него е непродуктивно.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Вглъбен в телефона, докато пътува с градския транспорт в столицата, е Румен Леонидов. "България Днес" улови "Рицарят на книгата" да не се шири по луксозни коли и таксита, а като обикновен гражданин се слива с тълпата в мотрисата. Макар и повелител на книжното слово, явно Леонидов не може без модерните технологии в съвременния свят и все по-често

Какво по-хубаво от добре свършена работа и разходка с красива блондинка след това? Така завистливо оглеждаха столичани вчера правосъдния министър Данаил Кирилов, който, приключил със задачите си, бе уловен от топпапараците на "България Днес" с руса красавица. Натоварен с папки със законопроекти за "домашно" след работа

Дори и за да си измие колата, моделът Мариан Кюрпанов е в костюм, видя "България Днес". Красавецът спря в столична автомивка, за да замие белия си автомобил, и въпреки че има възможност да се изцапа, той заложи на черни панталони и черна риза, в които изглежда повече от секси.