Мария Габриел: "Изтичането на мозъци" от Западните Балкани е много голям проблем

https://www.24chasa.bg/novini/article/7951947 www.24chasa.bg

Изтичането на мозъци е много сериозен проблем в региона Западни Балкани и наше общо предизвикателство. Това каза еврокомисарят по „Иновации,научни изследвания, култура, образование и младеж“ и заместник-председател на ЕНП Мария Габриел пред журналисти по време на конференция "Западни Балкани" по-рано днес.

"Мястото на интеграцията на Западните Балкани в Европейския съюз не трябва да се премахва от дневния ред на институциите. Каквото и да се случва по отношение на политическата част на този процес, ние трябва да продължаваме не само да заявяваме, че са част от приоритетите ни, а да имаме все повече и повече общи и конкретни инициативи и действия, които да показват, че има грижа за региона. Ако ЕС не е в региона, други ще бъдат, ако това вече не се е случило“, каза Габриел. Подчерта, че трябва да се наблегне сериозно върху необходимостта от инвестиции в региона, защото  няма местна икономика и държава, която може да се развива без тях.

"Не трябва да забравяме и много по-големи теми, свързани със сигурността. Радвам се, че от една страна цифровата програма за Западните Балкани даде конкретен резултат. Намаляване със 70 % на цената на роуминга, в областта на киберсигурността: създаване с финансиране от 8 млн., над 6 вече дигитални иновационни хъба", допълни тя.

„За мен е важно да продължим в рамките и на ресора, който ми е отреден, с много конкретни инициативи. Визирам програмата „Еразъм плюс“. Само два от партньорите ни от Западните Балкани са част от нея: Северна Македония и от февруари тази година и Сърбия. Би било добро послание за младите хора от региона да се включат в цялата част на „Еразъм плюс“, защото в момента ние на тях им казваме всъщност: „Вие сте чужденци за ЕС“. Те участват само в тази, свързана с третите страни, част на програмата. Искам много сериозно да се инвестира в иновации“, категорична бе Габриел. Обясни, че по програмата „Хоризонт Европа“ може да се изпрати силно послание и за хората, работещи в областта на научните изследвания за рака, здравеопазването, за селските райони. Проектите все още обаче били в самото начало.

На журналистически въпрос дали мисли, че сигурността и стабилността в региона е застрашена от последния шпионски скандал, свързан с Русия, Габриел отговори: В днешното време на нарастваща цифровизация сигурността и стабилността не са даденост. Няма друго противодействие, освен сътрудничество, обменна информация и в крайна сметка доверие помежду ни. Днешните кибератаки, днешните шпионски скандали не са тези отпреди 100 години. Те се развиват много бързо спрямо новите технологии. Много по-комплексни и трудни за откриване са. За мен важното е да има повече сътрудничество и доверие за бърз обмен на данни и много повече общи реакции.