Венецианската комисия: Скопие да преразгледа закона за употреба на езиците

https://www.24chasa.bg/novini/article/7952192 www.24chasa.bg

Консултативният орган по конституционно право към Съвета на Европа (т.нар. Венецианска комисия) призова властите в Северна Македония да преразгледат закона за употреба на езиците чрез консултации с всички заинтересовани страни, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.

В мнение на Венецианската комисия, одобрено в петък, правните експерти подчертават, че в сравнение със законодателството от 2008 г. новият закон значително разширява употребата на албанския език и в много отношения отива отвъд европейските стандарти, поставени от Рамковата конвенция за защита на националните малцинства и Европейската харта за регионалните и малцинствените езици.

Венецианската комисия приветства желанието на властите да подобрят ситуацията с езиците на различните общности, но установява, че в някои сфери новият закон отива твърде далеч като налага нереалистични законови задължения на публичните институции, в частност относно употребата на албански език в съдебни процедури, в съчетание със сериозни санкции при евентуално неспазване и възможност за отмяна на съдебни решения при липса на превод по време на съдебната процедура.

Според Венецианската комисия този подход може съществено да забави функционирането на цялата съдебна система и създава риск от сериозни нарушения на правото на честен процес, гарантирано от Европейската конвенция за правата на човека. Комисията отбелязва също, че при закона за езиците липсва яснота кои предвиждания се отнасят само до албанския език и кои до други малцинствени езици.

Венецианската комисия е отправила няколко препоръки към властите в Северна Македония, отбелязва МИА. По-конкретно се препоръчва отказ от предвиждането за билингвизъм в съдебни процедури. Комисията препоръчва още задължението за употреба на албански език във вътрешната и междуинституционалната комуникация между държавни служители да бъде ограничено до писмена официална комуникация или влизането му в сила да бъде отложено до момента, в който правилното прилагане на това задължение изглежда реалистично.

По отношение на налагането на парични санкции правните експерти на Съвета на Европа препоръчват това да бъде отложено, докато законът бъде подобрен по такъв начин, че да дава достатъчна правна яснота. Експертите предлагат също размерът на санкциите да бъде намален, както и да бъде въведен елемент на пропуск и принцип на реципрочност.

Властите в Северна Македония са призовани също да направят анализ на прилагането на закона от 2008 г. и оценка на въздействието на новия закон върху бюджетните и човешки ресурси.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции

"Това са пълни глупости. Убедени сме, че смъртта му е инсценирана, за да се измъкне с парите ни", нервно коментираха на 25 юни 2007 г. пред медиите известни родни бизнесмени. Повод за изявленията им е новината за смъртта на подвизаващия се с две самоличности като Емил Коен и Емил Бояджиев скандален бизнесмен и шеф на баскетболния ЦСКА

Големият кораб с много товар. Така коментираха столичани, извръщайки се вчера след естрадната легенда Силвия Кацарова на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха изпълнителката на "Големият кораб", натоварена като танкер с покупки в няколко торби през рамо. Легендата дори успяваше и да урежда делови ангажименти по телефона