Френските превозвачи блокираха 15 пътни артерии заради данък върху дизела

https://www.24chasa.bg/novini/article/7952243 www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay

Френските шофьори членове на Организацията на европейските превозвачи блокираха днес няколко големи пътни артерии във Франция, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

По този начин те изразиха недоволството си от плановете на правителството да повиши данъка върху дизеловото гориво, което според шофьорите ще влоши финансовото положение на малките транспортни компании, отбелязва ТАСС.

Стотици камиони блокираха движението по магистрала А-1, по която от Париж се стига до Лил и Белгия. Аналогична ситуация се наблюдава и на магистрала А-4, която свързва френската столица със Страсбург и Германия. Образуваха се колони от леки автомобили, дълги по неколкостотин метра и движещи се един след друг в нишка между спрелите камиони.

Демонстранти препречиха достъпа до пункта за плащане на винетни такси по пътя, водещ към най-големия промишлен център на Франция, град Тулуза. В района на град Екс на Прованс изцяло бяха блокирани четирите входа на автомагистрала А8, която води към Лион. Затруднено бе движението и по автомагистрала А7 в региона Рона-Алпи, както и по пътни артерии в Бретан, Нормандия и Бургундия.