Либийската армия свали изтребител на Хафтар близо до Триполи

https://www.24chasa.bg/novini/article/7953354 www.24chasa.bg
СНИМКА: Ройтерс

Силите на либийското правителство на националното съгласие на премиера Файез Сарадж обявиха, че са свалили изтребител на Либийската национална армия /ЛНА/ на фелдмаршал Халифа Хафтар близо до Триполи, съобщи телевизия Ал Джазира, цитирана от ТАСС.

Изтребителят МиГ-23 бил свален недалеч от военната база Ярмук на 10 км южно от либийската столица. За съдбата на пилота не се съобщава. Към настоящия момент в Либия паралелно съществуват две правителства: международно признатото правителство на националното съгласие на премиера Файез Сарадж в Триполи и временното правителство на Абдула Абдуррахман ат Тани, действащо в Източна Либия, което разполага с подкрепата на силите на Хафтар, припомня ТАСС.

Хафтар обяви на 4 април началото на офанзивата на ЛНА срещу Триполи с цел ликвидиране на окопалите се там терористични групировки. В отговор лоялните на правителството на Сарадж военизирани формирования започнаха операция "Вулкан на гнева" срещу силите на Хафтар, предаде БТА.

Продължаващите до днес боеве доведоха да гибелта на стотици хора и разрушаването на важни инфраструктурни обекти, а хиляди жители бяха принудени да напуснат домовете си.