Босненските власти местят мигрантите от лагера Вучак

https://www.24chasa.bg/novini/article/7954227 www.24chasa.bg

Преместването на мигрантите от импровизирания палатков лагер Вучак край босненския град Бихач трябва да започне от понеделник според договорката на държавното ръководство и местните власти, съобщава информационният сайт Кликс, като отбелязва, че на полицията и Червения кръст им предстои много работа.

Служители на Международната организация по миграциите вече са във Вучак и се извършва подготовка за преместването на мигрантите в бившата казарма Блажуй край Сараево.

Местната полиция не потвърди, но и не отрече, че преместването е планирано за понеделник, предава БТА.

Червеният кръст няма да участва директно в преселването на мигрантите, но ще продължи да ги снабдява с храна, вода и дрехи, където и да бъдат настанени, казаха представители на организацията.

Ако Вучак наистина се опразни, екипи на Червения кръст в Бихач ще трябва да преместят оттам контейнери и друго имущество, което остане на терена, а заради лошото време това може да продължи с дни.

Международни служители, групи, оказващи помощ, неведнъж настояваха лагерът Вучак, където в момента има над 600 мигранти, да бъде закрит заради мизерните условия за живот. Мигрантите в лагера спят в палатки на минусови температури, а лагерът се намира на бивше сметище и близо до минно поле.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Градският транспорт в София е с ново работно време от днес. Последните курсове на автобусите и тролеите са до по-рано, а три линии временно се закриват. Проверка на „България Днес” показа, че по някои трасета последните рейсове ще потеглят в доста ранен час – около здрачаване. Официално от Центъра за градска мобилност съобщиха

От началото на извънредното положение до днес 61 644 са лица, които са подали заявление като търсещи работа – безработни лица, хора, освободени от работа и завърнали се от чужбина, както и подведени за регистрация с цел получаване на помощи, съобщи социалният министър Деница Сачева по време на брифинг в Министерския съвет

Затворническата управа и съдът попариха надеждите на Радослав Давидков, който уби жена си Анна, за по-бързо излизане на свобода. Заради наказание той остава без работа зад решетките, а според закона два дни труд се зачитат за три дни лишаване от свобода. Така много осъдени съкращават престоя си в пандиза